Србија опет уводи војни рок? :: Semberija INFO ::

 

Србија опет уводи војни рок?


FOTO: TANJUG
Генералштаб Војске Србије предложио је данас предсједнику Републике и врховном команданту Војске Србије Александру Вучићу поновно увођење обавезе служења војног рока, у трајању до четири мјесеца, саопштило је Министарство одбране.

Како се наводи, циљ иницијативе је подизање одбрамбених способности Војске Србије, кроз подмлађивање и унапређење попуне и обучености активног и резервног састава.

Приједлог Генералштаба Војске Србије за покретање ове иницијативе долази након детаљног разматрања опште безбједносне ситуације и савремених изазова са којима се суочава Србија као војно неутрална земља, који су наметнули потребу за прилагођавањем модела попуне Војске Србије, а који би омогућио јачање укупног регрутног потенцијала и оспособљавање већег броја грађана за одбрану земље, преноси Еуронеwс.

Претходно је јутрос министар одбране Милош Вучевић најавио да ће Генералштаб Војске Србије покренути иницијативу ка предсједнику Србије, као врховном команданту, а потом кроз ширу расправу ка Народној скупштини, да се укине одлука о суспензији обавезног служења војног рока, односно да се поново реактивира закон који дефинише обавезно служење војног рока.

Он је за телевизију Хепи рекао да Министарство предлаже да војни рок не траје дуже од четири мјесеца.
Вучевић је казао да се та иницијатива покреће на основу процјене безбједности у држави.

"После 13 година ми имамо потребу за попуњавањем резервног састава. Нама је 13 генерација изашло из састава ВС, није било обавезног војног рока. Наше безбедносне потребе су да имамо нове регруте који су увек спремни да чувају државу. Разумемо безбедносне ризике. То није само потреба која је карактеристична за Србију, многе европске државе активирају обавезни војни рок", објаснио је Вучевић.

Говорећи о Војсци, он је рекао да је веома битно што су одлуком Владе и предсједника државе од 1. јануара плате за 10 одсто веће плате, а да је Војска 2023. годину завршила далеко јача што се тиче војне опреме и нивоа обучености људи.

"Све то ће бити једна од кључних тема када се крајем месеца подноси извештај председнику. Крајем јануара имаћемо један дугачак и детаљан састанак", рекао је Вучевић.

(Танјуг)