Израел наставља са ударима, расте страх од ширења сукоба :: Semberija INFO ::

 

Израел наставља са ударима, расте страх од ширења сукоба


Сукоб Израела и Хамаса ушао је у 89. дан. Израелска војска не престаје са операцијама у свим дијеловима Газе, дјелује с копна, мора и из ваздуха. Најжешће борбе воде се у Кан Јунису, граду на југу Газе.

Шеф израелске обавјештајне агенције Давид Барнеа је поручио да je свако ко је учествовао у нападу 7. октобра потписао себи смртну пресуду. Лидер Хезболаха Хасан Насрала прети "борбом без граница" уколико Израел нападне Либан.

Њемачка упозорила држављане да не путују у Либан: Не искључује се ширење сукоба

Њемачко Министарство спољних послова упозорило је своје држављане да не путују у Либан и да брзо напусте ту земљу.

Kако је Министарство објавило на сајту, не може се искључити даље погоршање ситуације и ширење сукоба, посебно имајући у виду убиство једног од лидера Хамаса Салеха ал Арурија у подручју Бејрута.

Из министарства напомињу да се упозорење посебно односи на јужне дијелове Либана, укључујући јужне урбане области Бејрута.

Стејт департмент: САД "не виде геноцидна дјела" у Гази

САД нису примјетиле дјела која би представљала геноцид у Гази, саопштио је потпарол Стејт департмента Метју Милер поводом захтјева Јужне Африке од Међународног суда правде да се израелске акције у Појасу Газе прогласе геноцидом.

"То нису оптужбе које треба олако износити. Не видимо никаква дјела која представљају геноцид", рекао је Милер.

Потпарол Стејт департмента такође је саопштио да није у позицији да процијени да ли су ратни или злочини против човјечности почињени у палестинској енклави.

У поднеску Јужне Африке Међународном суду правде наводи се да је Израел прекршио Kонвенцију о геноциду из 1948. године, која је састављена након Холокауста, и односи се на покушај уништења народа у целини или дјелимично.

Чланови СБ УН су, током првог званичног састанка СБ УН у 2024. години, затражили да Хути ослободе "Галакси лидер" и његову посаду,  јапански теретни брод који се доводи у везу са једном израелском компанијом, а који је заплијењен 19. новембра.

Представник САД у УН Kрис Лу рекао је да Вашингтон вјерује да је ситуација достигла "тачку преокрета".
"Ови напади имају озбиљне импликације по поморску безбједност, међународно поморство и трговину, и подривају крхку хуманитарну ситуацију у Јемену", навео је Лу додајући да напади пријете да угрозе испоруку помоћи.

Амбасадор Јапана у УН Kазујуки Јамацаки рекао је да СБ УН не би требало да дозволи да се наставе напади.
Израел је у приправности и очекује одговор на убиство Салеха Ел Арурија у Либану, односно - могући напад ракетама дугог домета на своју територију.

С друге стране, лидер Хезболаха Хасан Насрала одао је почаст убијеном замјенику лидера Хамаса Салеху ел Арурију и поручио да његово убиство неће проћи некажњено. Запријетио је "борбом без граница" уколико Израел нападне Либан, преноси РТС.

Истовремено се широм Појаса Газе одвијају удари ИДФ-а. Израелска војска не престаје са операцијама у свим дијеловима Газе, дјелује са копна, мора и из ваздуха. Најжешће борбе воде се у Кан Јунису, граду на југу Газе.
Шеф израелске обавјештајне агенције Мосад поручује да je свако ко је учествовао у нападу 7. октобра потписао себи смртну пресуду.

Реаговао је високи представник Европске уније за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ и поручио да међународна заједница мора да наметне рјешење за сукоб Израела и Хамаса, јер стране у рату нису у стању да се договоре.

Огласила се Агенција Уједињених нација за палестинске избеглице (UNRWA) и упозорила на ширење болести у Гази. У међувремену се огласио и египатски предсједник Абдел Фатах ел Сиси који је поручио да је приоритет обезбјеђивање примирја у Гази.

(Глас Српске)