Више новца за болнице и лијекове :: Semberija INFO ::

 

Више новца за болнице и лијекове


FOTO: Ilustracija
Буџет Фонда здравственог осигурања Републике Српске за ову годину износи 1,116 милијарди марака, а највише новца, око 475,2 милиона марака, биће издвојено за болнице што је за 19 милиона КМ више у односу на лани.

Показао је то финансијски план Фонда здравственог осигурања за ову годину, а према којем су укупни и приходи и расходи увећани у односу на ребаланс буџета за 2023. годину.

Око 80 одсто укупног буџета фонда биће и ове године издвојено за финансирање здравствене заштите, а највећи дио тих средстава, поред болница, припашће домовима здравља и то 185 милиона КМ, што је повећање за 5,5 милиона КМ у односу на лани. Такође, већи износ планиран је и за лијекове на рецепт и то укупно 68,2 милиона КМ, односно за 3,2 милиона КМ више него што је било прошле године.

- Пракса да се из године у годину повећавају издвајања за здравствену заштиту грађана је настављена. Само у посљедње три године та издвајања су повећана за 250 милиона КМ, али да би тај континуитет био настављен неопходни су и додатни извори финансирања здравственог система - истакли су у Фонду, чији су најзначајнији извори прихода доприноси за здравствено осигурање и то од категорије запослених.

Из Фонда су подсјетили да је стопа доприноса за здравствено осигурање смањена почетком 2022. године те да за пензионере износи свега један одсто, док се за велики број радника доприноси уопште и не плаћају. Уз то, додали су, БиХ нема додатне изворе финансирања, попут других земаља.

С друге стране, Фонд се суочава са, како кажу, готово свакодневним захтјевима за увођењем нових права, нових услуга, терапија и слично.

- С обзиром на све околности, велики је успјех то што је Фонд и лани успио да одржи не само финансијску стабилност, већ и да уведе и нова права из здравственог осигурања за осигуранике, чиме је додатно унапријеђен квалитет и доступност здравствене заштите - казали су у Фонду.

Предсједник Удружења доктора породичне медицине РС Драшко Купрешак казао је за “Глас Српске” да ће домовима здравља више новца у овој години много значити.

- Сваке године тражимо више новца како бисмо побољшали и унаприједили квалитет услуга. Међутим, досадашње повећање није довољно како би досегли пројектовани проценат који нам обезбјеђује функционалност примарне здравствене заштите и постигли стратешке циљеве које смо дефинисали прије двадесетак година - казао је Купрешак и додао да што се тиче лијекова буџет никад није довољан.

Већа издвајања добро ће доћи и болницама чији су трошкови повећани у протеклој години.

Предсједник Актива директора болница Иван Поповић казао је да су цијене санитетског материјала и лијекова отишле у небо.

- Имајући у виду поскупљења на глобалном нивоу и раст броја пацијената у Српској, повећање од 19 милиона марака болнице неће значајно осјетити - казао је Поповић.

Уговори

Иван Поповић казао је да је Фонд здравственог осигурања, кад је ријеч о уговорима, лани био веома корентан те да ће, ако је судити према тренутним најавама и ове године радити по истом принципу, а то значи да ће издвојити онолико новца колико је пацијената лијечено.

- До прије двије године здравствена установа је са Фондом имала уговорен износ. У случају пробијања износа онда се ишло на арбитражу, гдје је Фонд прихватао дио трошкова прекорачења, отприлике од 20 до 30 одсто. Сада је то другачије јер Фонд сноси трошкове за све пацијенте - казао је Поповић

(Глас Српске)