Јасмина Селимовић нова гувернерка Централне банке БиХ :: Semberija INFO ::

 

Јасмина Селимовић нова гувернерка Централне банке БиХ


Foto: Kliks
Извор: Глас Српске

​На данашњој сједници Управног вијећа Централне банке Босне и Херцеговине (ЦББиХ) за нову гувернерку је изабрана Јасмина Селимовић. Она је на овој позицији наслиједила досадашњег гувернера Сенада Софтића, потврђено је за Кликс.ба.

Селимовић је редовна професорица и деканеса Економског факултета у Сарајеву гдје је и одбранила докторску дисертацију из области финансија и стекла звање доктора економских наука.

Од 2012. године обнашала је функцију продекана за наставу и научно истраживачки рад, а 2018. године је изабрана први пут за деканицу Економског факултета Универзитета у Сарајеву.

Активна је при свјетским организацијама за акредитацију пословних школа и универзитета, а ангажирана је и као међународни експерт за акредитацију при агенцијама за квалитет у земљама ЕУ.

Ауторица је неколико књига и поглавља у монографијама бројних научних и стручних чланака објављених у међународно индексираним часописима, зборницима радова и стручним часописима, преноси Кликс.

За протеклих 26 година Централну банку БиХ предводила су четири гувернера.

Први је био Серге Роберт из Француске (аугуст - октобар 1997. године), затим Петер Ницхолл са Новог Зеланда у два мандата (од октобра 1997. до 31. децембра 2004.), Кемал Козарић у два мандата (од 2005. до 2015.) и Сенад Софтић (од 2015. до данас).

Јасмина Селимовић је прва жена гувернерка Централне банке БиХ.