Суд: Тексас може да забрани абортус и када је угрожен живот труднице :: Semberija INFO ::

 

Суд: Тексас може да забрани абортус и када је угрожен живот труднице


FOTO: Pixabay
Америчка влада не може да користи Закон о хитном медицинском лијечењу како би захтијевала од болница у Тексасу да изврше абортусе у случајевима када је угрожен живот жене, наводи се у одлуци федералног апелационог суда.

Једногласна одлука судског вијећа долази усред таласа тужби које се односе на увођење изузетака за хитне случајеве у савезним државама у којима је абортус забрањен, пише Ројтерс.

Администрација предсједника Џоа Бајдена је у јулу 2022. године издала смјернице у којима се наводи да се Законом о хитном медицинском лијечењу из 1986. године може користити како би се захтијевало извршење абортуса када је угрожен живот жене, чак и у савезним државама у којима је абортус у потпуности забрањен.

Смјернице су објављене убрзо након што је Врховни Суд САД поништио пресуду Ро против Вејда из 1973. године којом је легализовано право на абортус широм Сједињених Америчких Држава.

Међутим, држава Тексас и поједине организације одмах су тужиле америчку владу, поручивши да се објављивањем смјерница меша у право савезне државе да ограничи абортус.

(Глас Српске – Танјуг)