Иран: У посљедњих неколико дана погубљено девет трговаца дрогом :: Semberija INFO ::

 

Иран: У посљедњих неколико дана погубљено девет трговаца дрогом


Foto: X (Твитер)
Извор: Глас Српске

ТЕХЕРАН - У Ирану је у посљедњих неколико дана извршена смртна казна вјешањем над девет осуђених дилера дроге, јавили су данас државни медији.

Тројица криминалаца објешена су у затвору у сјеверозападној провинцији Ардабил под оптужбом да су "куповали и транспортовали хероин и опијум", пренијела је новинска агенција ИРНА.
    
Остала шесторица су погубљена одвојено под оптужбом за трговину "метамфетамином, хероином и канабисом", наводи иранска агенција.
    
Иран лежи на главној рути кријумчарења опијума између Авганистана и Европе и има једну од највећих стопа употребе опијата у свијету.
    
Подаци које је навела Канцеларија УН за дрогу и криминал (УНОДЦ) у 2021. сугеришу да 2,8 милиона људи има проблем са дрогом у Ирану.
    
Иранске власти покренуле су више кампања за борбу против злоупотребе и трговине дрогом, и редовно најављују велике заплијене опијата кријумчарених из суседног Авганистана.
    
Амнести интернешенел је у јуну известио да су иранске власти погубиле најмање 173 особе осуђене за кривична дјела у вези са дрогом током првих пет мјесеци 2023. године, што чини око две трећине свих погубљења у Ирану током тог периода, додаје се.
    
Иранска група за људска права са сједиштем у Норвешкој саопштила је у новембру да је Исламска република погубила више од 700 људи 2023. године, што је највећа бројка у посљедњих осам година.