Појачане напетости: Иран распоређује морнарицу у Црвеном мору :: Semberija INFO ::

 

Појачане напетости: Иран распоређује морнарицу у Црвеном мору


Извор: Политика

Ирански разарач „Алборз” прешао је мореуз Баб-ел-Мандеб и ушао у Црвено море, јавиле су државне новинске агенције ИРНА и Тасним. Распоређивање је уследило након сукоба америчких ратних бродова и јеменских Хута на овом пловном путу у протеклог викенда.

„Алборз” се, са још неколико пратећих пловила, придружио иранском извиђачком броду „Бушехр”, који, према тврдњама Американаца, пружа кључну логистичку подршку нападима из Јемена.

Шиитска група повезана са Ираном контролише велике делове Јемена, укључујући главни град Сану и луку Ел Худејда, откако је избио унутрашњи сукоб 2014. У новембру су Хути почели да нападају трговачке бродове, за које верују да су у власништву Израела или да иду ка Израелу, који пролазе кроз Црвено море. Милитанти тврде да делују солидарно са Хамасом у Гази.

Према извештају ИРНА, разарач „Алборз” је распоређен на важни пловни пут, који чини око 12 одсто укупне глобалне трговине, због „појачавања тензија”.

У суботу увече и у недељу ујутро, амерички разарачи „Ајзенхауер” и „Грејвли” одговорили су на два узастопна позива у помоћ данског теретњака. У другом сусрету неколико америчких хеликоптера отворило је ватру на четири мала чамца којима су управљали Хути, уништивши три.

Портпарол Хута, Јахја Сари, потврдио је инцидент, откривајући да је десет милитаната групе убијено или нестало.

Пентагон је проценио да су Хути од 19. новембра напали или запленили 23 трговачка брода у Црвеном мору.

Америчка морнарица, заједно са ратним бродовима из девет других земаља, патролира овим пловним путем од 19. децембра како би одвратили Хуте од даљих напада. Хути су ову неформалну коалицију осудили као „саставни део агресије на палестински народ, Газу и арапске и исламске земље”, преноси РТ Балкан.