Русија покренула ваздушне нападе на Кијев и Харков, Небензја: Напад на Белгород тероризам :: Semberija INFO ::

 

Русија покренула ваздушне нападе на Кијев и Харков, Небензја: Напад на Белгород тероризам


Извор: Глас Српске / Агенције

​МОСКВА; КИЈЕВ - Рат у Украјини ушаоје у 676. дан. Русија је покренула ваздушне нападе на Кијев и Харков. Број погинулих у украјинском нападу на Белгород повећан на 22. У Савету безбједности УН у Њујорку одржана седница на захтев Русије због тог напада.

Регионалне власти: Број погинулих у украјинском нападу на Белгород повећан на 24

Број погинулих у нападу Оружаних снага Украјине на Белгород, изведеном у суботу, повећан је на 24, саопштио је губернатор Белгородске области Вјачеслав Гладков.

Он је навео да су повредама подлегли још једно дијете и једна одрасла особа.

Претходно је саопштено да су у нападу погинуле 22 особе, укључујући троје дјеце, а да је 109 људи повријеђено.

Осим тога, оштећено је 37 стамбених зграда, 453 стана, три приватна домаћинства и седам друштвених објеката.

Руско Министарство одбране тврди да је Украјинау нападу на Белгород употријебила забрањену касетну муницију и истиче да напад неће проћи без посљедица.

Лавров: Не треба олако схватати спремност Москве за дијалог

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров рекао је да не треба олако прихватати спремност Москве да се врати у пуни дијалог са Вашингтоном.

-Америчко-руски односи су „истањени“ до тачке пуцања јер је Вашингтон као доктрину уоквирио циљ наношења „стратешког пораза` Русији" - изјавио је Лавров.

Руски министар је истакао да ће Русија предузети озбиљне мјере као одговор на могуће америчко распоређење копнених ракетних система, који су претходно били забрањени Споразумом о нуклеарном оружју средњег домета (ИНФ).

Лавров је напоменуо да је посвећеност Русије мораторијуму на ИНФ строго повезана са могућом појавом америчких система у одређеним регионимаНебензја: Украјински напад на Белгород представља акт тероризма

Намјерни неселективни и комбиновани напад Оружаних снага Украјине на руски град Белгород представља акт тероризма, изјавио је стални представник Русије при Уједињеним нацијама Василиј Небензја на састанку Савјета безбједности УН сазваном поводом тог напада.

-Још једном желим да истакнем да није ријеч о нападу на војне циљеве са могућим посљедицама по цивилно становништво, већ о смишљеном терористичком акту усмјереном против грађана -рекао је Небензја на сједници СБ УН одржаној у суботу.

Указао је да украјинско гранатирање градова у Русији свједочи о, како је навео, агонији режима украјинског предсједника Володимира Зеленског и истакао да ће сви организатори и извршиоци терористичког напада у Белгороду бити кажњени, пренијела је агенција РИА.

Русија је изненађена због ћутања генералног секретара УН Антонија Гутереша у вези са нападом на Белгород, рекао је Небензја на састанку СБ УН чије је одржавање затражила Русија након јучерашњих напада на Белгород.

Што више приетњи Кијев ствара Русији, то ће Русија јаче узвраћати, нагласио је Небензја и додао да то свима треба да буде јасно.

Он је оптужио ЕУ, САД и Велику Британију да су саучесници у злочинима Кијева.

Најмање 22 особе су погинуле, а 109 повријеђено у украјинском нападу на Белгород у суботу, изјавио је начелник те области Вјачеслав Гладков.

Он је рекао да је у нападу оштећено 30 стамбених зграда, 344 стана, три куће и неколико јавних објеката, укључујући школу, лицеј и обданиште, као и 50 аутомобила.

 

Регионалне власти: Број погинулих у украјинском нападу на Белгород повећан на 22

Број погинулих у нападу украјинских снага на руски град Белгород у суботу повећан је на 22, а 109 људи је повријеђено, саопштио је губернатор  Белгородске области Вјачеслав Гладков.

- На велику жалост, број погинулих у јучерашњем гранатирању Белгорода порастао је на 22. Једна од жртава преминула је у болници током ноћи - написао је Гладков на свом налогу на мрежи Телеграм.

Он је истакао да се љекари и званичници спремају да преместе 25 тешко повријеђених људи у клинике у другим руским градовима, преноси ТАСС.

Гладков је додао да је у нападима причињена штета на 30 стамбених зграда.

Руско Министарство одбране тврди да је Украјина употребијила забрањену касетну муницију током гранатирања Белгорода.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова оптужила је у суботу Велику Британију да стоји иза напада на Белгород.

-Иза терористичког напада стоји Велика Британија, која у координацији са САД, подстиче кијевски режим на терористичке акције јер схвата да је контраофанзива Украјине пропала - рекла је Захарова.

Руске снаге извеле нападе дроновима на Кијев и Харков

Руске снаге извеле су током ноћи ваздушне нападе на украјинску престоницу Кијев, као и на град Харков на сјевероистоку земље.

Украјински ПВО системи одбили су током ноћи руски напад дроновима, али није прецизирано колики је обим штете, преноси Ројтерс.

Руске снаге напале су дроновима и Харков, други град по величини у Украјини, након  напада у суботу у којем је повријеђена најмање 21 особа.

- Све хитне службе су на лицу мјеста. За сада нема информација о потенцијалним жртвама - написао је градоначелник Харкова Игор Техеров на свом налогу на мрежи Телеграм.