Банке у свијету ове године отпустиле барем 62.000 радника :: Semberija INFO ::

 

Банке у свијету ове године отпустиле барем 62.000 радника


Foto: Pixnio
Двадесет највеćих свјетских банака је 2023. године отпустило најмање 61.905 радника. То се пореди са више од 140.000 радних мјеста које су глобални зајмодавци угасили током глобалне финансијске кризе 2007. и 2008. године.

Како је пренио Фајненшл Тајмс, преокренут је тренд повећаног запошљавнаја који је услиједио након изласка из кризе изазване пандемијом коронавируса.

Инвестиционе банке су другу годину заредом забиљежиле пад накнада, јер је склапање нових послова успорило, као и иницијалне јавне понуде (публиц листингс, понуда или продаја широј јавности нових или наредних емисија хартија од вриједности којима се тргује на берзи).

Како се додаје, Волстрит сада покушава да заштити своје профитне марже смањењем броја запослених.
"Нема стабилности, нема инвестиција, нема раста у веćини банака - и вјероватно ćе бити још отпуштања радних мјеста", рекао је Ли Такер из компаније Силвермине Партнерс.

Најмање половина глобалног смањења у 2023. дошла је од зајмодаваца са Волстрита, чији су се инвестициони банкари борили са брзином раста каматних стопа у САД и Европи.

Међутим, највеćи резови од стране једне институције су се десили код швајцарског УБС-а када је преузео свог бившег ривала, Цредит Суиссе, преноси "НоваЕкономија".

(Независне)