Састанак удружења ветерана Специјалних јединица ВРС и Полиције: На сцени је пропагандни рат против Републике Српске :: Semberija INFO ::

 

Састанак удружења ветерана Специјалних јединица ВРС и Полиције: На сцени је пропагандни рат против Републике Српске


Извор: Семберија инфо / Љ. Љубојевић

Посљедња хапшења бораца ВРС у Зворнику и непроцесуирање ратних злочина над Србима, почињеним од стране припадника такозване Армије БиХ, била су повод за организовање  састанка представника удружења ветерана специјалних јединица Војске Републике Српске и полиције са цијеле територије Републике Српске, истакао је Петар Цвијетиновић након овог састанка, истакавши да је иницирано организовање  посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске о овој теми, обављање разговора са српским представницима власти на нивоу БиХ и иницирано организовање тематске телевизијске емисија о овој проблематици на Радио - телевизији РС.



Милан Станојевић из Зворника затражио је одговорност српских представника у власти на нивоу РС и БиХ у смислу заштите интереса народа којег представљају.
"Ми, демобилисани борци, морамо отворено рећи да немамо такав статус. Ми не штитимо оне који су учинили злочин, већ тражимо да се праведно суди. Никав реципроцитет нама не треба, већ одговорност оних који су за нешто одговорни”, изјавио је Станојевић.

Радан Остојић, предсједник Борачке организације Републике Српске изјавио је да институције Републике Српске морају стати иза свих оних Срба које процесуира Тужилаштво и Суд БиХ.
“Хашки трибунал је све радио на штету српског народа, а то су наставиле да раде и институције БиХ. Тренутно је 140 демобилисаних бораца и полицајаца на издржавању казне затвора, док је 230 људи процесуирано и против њих су подигнуте оптужнице. Нема никакве симетричности, али постоји селективна правда. Ми од СИПЕ, Суда и Тужилаштва БиХ тражимо да поштују прописане законске норме”, истакао је Остојић.

Виктор Гужвић, вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање ратних злочина и тражење несталих лица изјавио је да је отворена тема која све нас у Републици Српској тишти све ове године.
“Констатовали смо да су институције на нивоу БиХ само преузеле праксу Хашког трибунала, тако да се Срби осуђују као једини кривци за рат, док су други амнестирани за сва злодјела која су починили. Не можемо ни очекивати нешто бољи третман за Србе у институцијама чији би задатак требало да буде право и правичност, ако имамо у виду да се све те институције налазе у бившем мучилишту за Србе, у касарни “Виктор Бубањ”. Питање је на који начин те институције могу да досуђују било какве правичне казне”, изјавио је Гужвић, нагласивши да је за Србе  суд изрекао скоро 2.500 година затвора, а чињеница је да многи злочини над Србима још увијек нису процесуирани. 

Министар рада и борачко - инвалидске заштите Данијел Егић је изјавио да Влада Републике Српске није препустила случају све оне Србе који су процесуирани за ратне злочине, нагласивши да је понашање Суда и Тужилаштва БиХ наставак хибридног рата против Републике Српске и наставак борбе за уништење Републике Српске.
“Не гајим никаве илузије јер су наши команданти бригада, Генералштаба и бројних јединица у међувремену процесуирани и налазе се на издржавању казне. Пред Судом БиХ се води поступак и против предсједника РС, тако да је на сцени пропагандни рат и рат против Републике Српске, чији је циљ коначно уништење Републике Српске и свођење на обичну провинцију у БиХ. Влада РС и Народна Скупштина РС ће организовати сједницу и покушаће да удовоље  захтјевима ветерана Восјке Републике Српске. Нисам сигуран да ће ове ствари бити ријешене онако како бисмо ми то жељели”, истакао је министар Егић.