Градови у БиХ издвојили вртоглаве цифре за дочек Нове године :: Semberija INFO ::

 

Градови у БиХ издвојили вртоглаве цифре за дочек Нове године


Foto: Ilustracija
Судећи по најављеним новогодишњим програмима, али и по издвојеним цифрама за најлуђу ноћ, градови у БиХ не заостају за регионалним и европским центрима те ће за јавни дочек Нове године неки од њих одвојити и више стотина хиљада марака.

Зимску сезону у Тузли и ове године ће обиљежити манифестација "Зима у Тузли“, која из године у годину израста у туристички бренд препознатљив изван граница Босне и Херцеговине.

С циљем обогаћивања туристичке понуде у зимском периоду, а у сврху подршке предузетницима и обртницима, Туристичка заједница и Град Тузла су и ове године кроз уступање мобилних кућица омогућили промоцију локалне привреде на Тргу слободе од 15. децембра до 7. јануара те ће у том периоду грађани Тузле, али и гости имати прилику да уживају у празничним чарима, гастро понуди и забавном програму.

Круна манифестације "Зима у Тузли" је свакако јавни дочек Нове године на највећем тргу у БиХ, Тргу слободе, а ове године ће Тузлаке и бројне госте у Нову годину увести Бајага и инструктори, те тузланска група Диван и Ди Џеј Шедоу Кид из Тузле.

Традиционално, 31. децембра у периоду од 12 до 14 сати на Тргу слободе ће бити организована Дјечија нова година с богатим музичким и забавним програмом прилагођеним најмлађима.

За Бајагу и инструкторе 40.000 евра, а украшавање града 100.000 КМ

Износ хонорара за звијезде у новогодишњој ноћи, Бајагу и инструкторе, је 40.000 евра, потврдили су Фени из тузланске Градске управе.

Додали су како је у овој години за украшавање града за предстојеће новогодишње празнике издвојено око 100.000 марака.

"Највећи дио овог износа издвојен је за набавку празничних, новогодишњих инсталација у Градском парку намијењених, прије свега, најмлађима али и осталим Тузлацима и посјетиоцима", навели су из Града Тузла.

Бањалучани очекују већи број туриста из земаља окружења

Бањалука се, такође, увелико припрема за дочек нове, 2024. године када ће све Бањалучане и многобројне туристе забављати двије регионалне музичке звијезде, Жељко Самарџић и Лепа Брена, и то на платоу испред нове спортске арене поред Парка "Младен Стојановић".

Наиме, у новогодишњој ноћи 31. децембра наступиће Жељко Самарџић, док се првог дана нове 2024. године очекује концерт Лепе Брене, те нема сумње да ће ове двије концертне вечери у Бањалуку привући велики број туриста из земаља окружења, као што је то и био случај у претходним годинама, нагласили су из Градске управе Бања Лука.

Такође, поред наведених извођача, у дијелу музичког програма, план је да буду ангажовани и умјетници и извођачи из Бањалуке, а све како би се подржала и промовисала и домаћа музичка сцена.

Управо, како наводе, намјера Града као организатора и јесте да свим суграђанима понуди што бољи, атрактивнији и квалитетнији програм који би самим тим и допринио већој посјети туриста из земаља региона, те из иностранства.

Из тамошње Градске управе кажу како Бањалучани и сви посјетиоци већ увелико уживају у сјајном програму "Бањалучке зиме“ у срцу града. Наиме, како истичу, у амбијенту Парка "Петар Кочић“ и ове године уз богату гастрономску понуду и мноштво различитих садржаја за све генерације припремљено је и преко 300 сати забавног програма у оквиру "Зимзобала“.

Такође, Бања Лука се припрема и за отварање "Зимзопарка“, још једног мјеста гдје ће Бањалучани, али и бројни туристи, моћи доживјети новогодишњу чаролију.

"Зимзопарк“ смјештен у Парку "Младен Стојановић“ у близини спортске арене, гдје ће уједно бити одржани и новогодишњи концерти, отвориће своја врата 29. децембра у 18 сати, када све посјетиоце на овој локацији очекује прави празнични спектакл. Наиме, у "Зимзопарку“ предвиђене су посебне активности, које поред зимског маркета, забавног програма укључују и вожњу бајковитим кочијама.

Када је ријеч о средствима, Град Бањалука је за организацију концерата на отвореном расписао јавну набавку у износу од око 189.000 марака с ПДВ-ом, нагласили су из Градске управе.

Иначе, прославу новогодишњих празника подржали су и бројни пријатељи Града, те ће средства за ове намјене бити обезбијеђена и из донаторских средстава.

Бања Лука је, како су навели, за овогодишње украшавање града добила нешто новог накита, а такође је искориштен и дио старог накита.

Мостарци ће за Јоксимовића издвојити 110 хиљада евра

Спектакуларним програмом уз једну од највећих регионалних звијезда, Жељка Јоксимовића, Мостар ће у 2024. годину упловити на позорници смјештеној уз шеталиште Николе Шубића Зринског.

Новогодишњи програм у Мостару започеће дјечјом Новом годином точно у подне у којој ће најмлађе Мостарце забавити Лола клаунови и мађионичар Стефано. Врхунац забаве за најмлађе биће новогодишња представа с Дједом Мразом коју ће извести Позориште лутака Мостар.

Испраћај старе године и спектакуларна забава, по најавама организатора, кренуће већ од раних вечерњих сати уз добру музику којом ће атмосферу загријавати Ди Џеј Мајерски. У наставку најлуђе ноћи посјетиоце ће домаћим и страним хитовима забављати млада и све популарнија пјевачица Антонет Черкез'.

Звијезда новогодишње вечери Жељко Јоксимовић својим ће највећим хитовима увести Мостарце и њихове госте у 2024. годину.

Из Градске управе потврдили су Фени како је вриједност потписаног уговора с Јоксимовићем 110 хиљада евра.
Иначе, на традиционалној репризи дочека 1. јануара 2024. године, Мостарци ће уживати у два концерта када ће наступити група Габријел и звијезда вечери Иво Јурић.

Из организационог одбора раније су оцијенили како овогодишњи дочек потврђује статус најпожељније дестинације којој Мостар тежи протекле три године.

Сарајлије и њихове госте забављају Бомбај штампа, Забрањено пушење, Црвена јабука и Лака

На јавном дочеку Нове 2024. године названом "Сарајевска прича" грађане и госте Сарајева испред Вјечне ватре забављаће "Бомбај штампа", "Забрањено пушење", "Црвена јабука" и Елвир Лаковић Лака.

Како је раније најављено, биће то прави сарајевски дернек, који ће без сумње привући велики број гостију у град.
Из Градске управе Сарајева о томе колико ће средстава бити издвојено за звијезде новогодишње ноћи, као и за украшавање града, до закључења текста није било одговора, преносе Независне.

(Глас Српске)