Сљедеће године се очекује осјетан раст продаје нових аутомобила :: Semberija INFO ::

 

Сљедеће године се очекује осјетан раст продаје нових аутомобила


Foto: Pexels/Ilustracija
Прве прогнозе говоре да ће продаја нових аутомобила током следеће године забиљежити осјетан раст.

Боље речено, ради се о драстичном расту. Тако С&П Глобал Мобилитy прогнозира раст продаје нових аутомобила од 2.8 посто, што у преводу значи да би током 2024. године на путеве широм света требало стићи чак 88.3 милиона нових возила.

Кад је Европа у питању, раст би требало да буде 2.9 посто и тиме би достигао продају од 15.1 милиона возила. Раст у САД-у би требало да буде на нивоу од 2 посто, док ће Кина сигурно достићи осјетно већи раст. Процјењује се 4.2 посто раста и 26.4 милиона продатих возила, преноси Индеx.хр.

Ова оптимистична прогноза је поткрепљена актуелним опоравком производње аутомобила, при чему ланци снабдјевања и потражња добијају на замаху. Истовремено, ту су и даље реалне препреке даљњој експанзији попут високих цијена возила, изазова у креирању кредитних услова те утицаја настојања за електрификацијом на понашање потрошача.

А 2023?

Година на заласку је имала још оптимистичније процјене с растом од чак 8.9 посто у односу на годину прије. Очекује се да ће ове године продаја достићи 86 милиона нових возила. Пораст је директна посљедица сталног повећања производње усљед нормализације ланаца снабдјевања, али и високог интензитета потражње.

Електрификација у замаху

С&П Глобал Мобилитy такође предвиђа да ће електрификација бити незаустављива упркос неизвјесностима у Европи и САД-у. Бројни произвођачи аутомобила су потврдили своју преданост електрификацији у наредним годинама, признајући изазове повећања производње цјеновно приступачнијих електричних возила.

Предвиђају да ће глобална продаја електричних возила у 2024. години достићи 13.3 милиона примерака, што чини процењених 16.2 посто глобалне продаје. За ову годину је процена била тржишни удио од 12 посто и 9.6 милиона продатих електричних (БЕВ) возила.

(Независне)