„Све суморнији изгледи“: зашто би Вашингтон могао да дозволи колапс Украјине :: Semberija INFO ::

 

„Све суморнији изгледи“: зашто би Вашингтон могао да дозволи колапс Украјине


Фото/ Бета / АП
Извор: Политика

Оружане снаге Украјине имају све мање шансе за победу у актуелном сукобу услед смањења подршке са Запада, пише портал „Милитари воч магазин”.

„Све више елитних (украјинских) јединица са фронта све чешће пријављују озбиљан недостатак војне опреме који омета њихове операције”, пишу аутори чланка.

Експерти истичу да је дефицит војне технике у комбинацији са огромним губицима током офанзиве довео до тога да прогнозе о војним изгледима Украјине постају „све суморније”.

Истиче се да ионако тежак положај Оружаних снага Украјине погоршава чињеница да је Вашингтон изгубио интересовање за финансирање кијевског режима. По мишљењу аутора чланка, на смањење подршке Украјини утицао је и висок ниво корупције у тој земљи о којој све чешће говоре на Западу.

Сви наведени фактори, истичу стручњаци, могу да доведу до потпуне катастрофе – прекида борбених дејстава и колапса јавних служби у Украјини.

Експерт из Центра за стратешка међународна истраживања из Вашингтона Марк Канчан сматра да због смањења западне помоћи Оружане снаге Украјине већ у пролеће 2024. године неће бити у могућности да обуздавају налет руске војске, преноси Спутњик.

У међувремену, према наводима агенције „Блумберг”, на Западу почињу да сумњају у способност Украјине да оствари неки успех у борбама чак и уз обећану финансијску и војну подршку.