Милијарде њемачких марака још у оптицају, дио и у земљама бивше Југославије :: Semberija INFO ::

 

Милијарде њемачких марака још у оптицају, дио и у земљама бивше Југославије


FOTO: Pixabay
Готово 22 година након увођења евра у оптицају је још увијек 12,2 милијарде њемачких марака које грађани нису замијенили за евро, саопштила је Централна банка Њемачке.

"Крајем новембра је још увијек у оптицају било кованица и новчаница њемачке марке у вриједности од 12,2 милијарди марака тј. 6,24 милијарди евра”, рекао је директор Њемачке централне банке Буркхард Балц за ДПА.

Он је рекао како је само ове године замијењено 53 милиона марака у евре.

"Ми рачунамо с тим да ће и сљедеће година бити масовног мијењања марке у евре. Ја сам запањен чињеницом колико марака и у трећој деценији након увођења евра још није пронашло свој пут до Централне банке", рекао је Балц.

Вјерује да одређена количина марака никада неће бити замијењена у евро због тога што ће остати у збиркама нумизматичара.

У оптицају се још налази новчаница у вриједности од 5,7 милијарди марака те кованица у вриједности од 6,6 милијарди марака.

Балц вјерује да се и велик дио марака које још нису враћене Централној банци Њемачке налази у иностранству.
"Њемачка марка је диљем свијета још увијек омиљена као новчана резерва", рекао је Балц.

Пријашња истраживања су показала да се много марака налази у земљама из којих долази највише страних радника у Њемачку попут Турске и земаља бивше Југославије. Њемачка је једна од шест земаља Европске уније у којима нема временског ограничења за замјену старе валуте за евро.

(Независне)