Држављани Србије гласаће у 35 земаља, у четири већ данас :: Semberija INFO ::

 

Држављани Србије гласаће у 35 земаља, у четири већ данас


- Држављани Србије који живе у иностранству на изборима заказаним за 17. децембар имаће прилику да гласају у 35 земаља на 81 бирачком мјесту, а због временске разлике  у САД, Канади, Португалији и Уједињеном Краљевству гласаће већ данас.

Републичка изборна комисија је донијела одлуку да се због разлике у временским зонама у четири државе гласање обави дан раније него у Србији, од седам до 20 часова, док ће на свим осталим бирачким мјестима бити организовано 17. децембра у истом периоду.

Према подацима РИК-а, за гласање се пријавило 32.216 грађана Србије који живе ван матице. За народне посланике у Скупштини Србије моћи ће да гласају на рекордном 81 бирачком мјесту у иностранству, од 2004. године од када је припадницима дијаспоре омогућено да гласају у иностранству. Гласање ће бити обављано у највећем броју у дипломатско конзуларним представништвима.

На сјеверноамеричком континенту гласаће се на шест мјеста, на једном у Африци и једном на Новом Зеланду.
У САД ће бити отворена три мјеста - у амбасади у Вашингтону, и конзулатима у Чикагу и Њујорку, као и у Канади и то у Ванкуверу, Отави и Торонту. На Новом Зеланду гласаће се на Вајтклиф колеџу у Окленду,  у Центалноафричкој Републици у граду Бангуи у бази "Морава".

Највише бирачких мјеста, 19 биће отворено у БиХ, затим у Њемачкој шест и по пет у Аустрији и Италији.
  Више од трећине бирачких мјеста биће отворено у земљама бивше СФРЈ.

У БиХ ће се гласати у Сарајеву, у Бањалуци и Бијељини на два мјеста, у Мостару, Требињу, Бијељини, Вишеграду, Братунцу, Добоју, Зворнику, Брањеву, насељу Лопаре, Руду, Приједору, Мркоњић Граду, Палана и Новом Горажду. У Црној Гори гласаће се у Подгорици, Беранама, Херцег Новом и Сутомору.

У Сјеверној Македонији гласаће се у амбасади у Скопљу и Клубу резервних војних официра у Куманову. У Хрватској у Загребу и Вуковару, а у Словенији у Љубљани.

Српска дијаспора ће моћи да изађе на изборе и у Швајцарској и то у Берну, Цириху, Женеви и Лугану. По два бирачка места биће отворена и у Русији - у Москви и Сочију, Француској у Стразбуру и Паризу и Шведској - у Стокхолму и Малмеу. 

У Италији ће се гласати у Милану, Трсту, Вићенци и Валдању.

У Њемачкој ће за гласаче бити отворена мјеста у амбасади у Берлину и конзулатима у Дизелдорфу, Минхену, Франкфурту, Хамбургу и Штутгарту.

У Аустрији ће држављани Србије моћи да гласају на три изборна мјеста у амбасади у Бечу и на по једном у конзулатима у Линцу и Салзбургу.

У Белгији ће бити отворено једно бирачко мјесто, као и у Бугарској, Данској, на Кипру, Малти, Либану, Луксембургу, у Мађарској, Португалу, Норвешкој, Румунији, Словачкој, Турској, у УАЕ (Абу Даби), УК, Финској, Холандији и Шпанији.

Резултати гласања на бирачким мјестима у иностранству не смеју се јавно саопштавати прије завршетка гласања у Србији.

(Тањуг)