Стојановић: Мука пољопривредника не смије бити исполитизована, што прије исплатити одштету :: Semberija INFO ::

 

Стојановић: Мука пољопривредника не смије бити исполитизована, што прије исплатити одштету


   Извор: demos-rs.com

БИЈЕЉИНА, 15. ДЕЦЕМБРА – Чедомир Стојановић, једини посланик из Семберије у ПД ПС БиХ, истакао је да је срамно и нељудски користити актуелну муку сељака за скупљање јефтиних политичких поена, те апеловао на надлежне да убрзају исплату преостале одштете за еутанизиране свиње обољеле од афричке куге.


“Као неко ко је читав живот посветио селу, осјећам обавезу да додатно истакнем важност пољопривреде. Она мора бити изузета из дневнополитичких препуцавања, јер ако се исполитизује мука пољопривредника и оних који производе храну, посљедице би могле бити катастрофалне, не само у Семберији, одакле долазим, него и у цијелој Српској”, каже Стојановић, који је по струци доктор пољопривредних наука.

Према његовим ријечима, иако је од стабилизације ситуације и масовне еутаназије на фармама широм Српске прошло неколико мјесеци, многе фарме су још увијек празне, а фармери чекају исплату одштете.

“Крај године је близу, а нећу бити једини ако кажем да је за произвођаче ово била једна од најгорих. Умјесто прихода, збрајали су само минусе. Због тога апелујемо на Владу Републике Српске да уложи додатан напор и да до краја године обезбиједи средства како би и преостале накнаде биле исплаћене”, истакао је Стојановић.

Потребно је што прије исплатити штету од афричке куге и остале подстицаје, да би произвођачи добили замајац да одрже фарме и наставе производњу, сматра Стојановић. Он је још једном поновио да је ово ствар која не смије бити исполитизована, јер се ради о опстанку домаћинстава.

“У многим домаћинствима новца нема ни да се одржи прозводња, а камоли да се размишља о прољетној сјетви. Ако на све то додамо поскупљења репроматеријала и поражавајуће ниску цијену пшенице, чији је килограм коштао као кифла у пекари, сматрам да би се брзом исплатом штете створио велики ефекат за пољопривредне произвођаче. Изналажење могућности да се та средства исплате до краја године или барем до краја јануара мора бити приоритет за надлежне у Српској. Са исплаћеним средствима би се одмах могло набавити 15.000 до 20.000 комада за приплод, што у перспективи даје за годину дана 300.000 комада свиња. То би у значајној мјери ублажило тектонске поремећаје које је афричка куга свиња изазвала ове године”.

Афричка куга свиња, која је овог љета протутњала кроз Републику Српску, изазвала је озбиљан дисбаланс и читав низ посљедица које осјете и они који се не баве пољопривредном производњом.

“На фармама нема занављања стада, по недавно завршеном свињокољу се могло видјети да свиња скоро да и нема. Дошло је до енормног скока цијена свиња и прасића, а с обзиром на предстојећи Божић, сасвим сигурно ће се и наставити раст цијена. Уз то, тржиште је преплавило сирово месо из увоза сумњивог квалитета. С друге стране, они који су производили кукуруз дошли су у ситуацију да немају коме да га продају, јер је свињски фонд десеткован”, рекао је Стојановић.