НИКАД НИЈЕ КАСНО ЗА ДРЖАВНИ ПОСАО :: Semberija INFO ::

 

НИКАД НИЈЕ КАСНО ЗА ДРЖАВНИ ПОСАО


Foto: Srna
Осим што су функционери у БиХ међу најдуговјечнијим у Европи, просјек година запослених у јавним институцијама додатно повећава све чешће запошљавање пензионера на функције савјетника, замјеника или њихово кандидовање за чланове парламената.

Запошљавање Илије Стеванчевића као савјетника у Влади Републике Српске још једном је подсјетило јавност на запошљавање пензионера у јавном сектору.

Бивши народни посланик Стеванчевић, који се иначе налази на челу Пензионерске демократске странке, само је потврдио да се ради на томе да постане савјетник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, и то са своје 82 године.

Међутим, он свакако није једини пензионер запослен у институцијама Српске. Бивша директорка Електрокрајине, Сека Кузмановић, сада је савјетница министарки финансија, а посао је нашао и бивши СНСД-ов градоначелник Слободан Гаврановић, такође пензионер. Он предсједава Надзорим одбором „Пошта Српске“.

Иако је Илија Стеванчевић један од рекордера када су године у питању, пензионери у Влади Републике Српске никако нису једини. Особа старије животне доби, са 70 и пулс година, има и у Парламенту БиХ, Парламенту Федерације БиХ, Народној скупштини РС, као и у Скупштини Брчко дистрикта.

Да младост и енергија у БиХ нису приоритет најбоље показују државни парламентарци који су загазили у седму или осму деценију живота, међу којима је Средоје Новић – СНСД (72), Нада Младина – СДП БиХ (72), Небојша Радмановић – СНСД (70), Миниб Јусуфовић – СДА (71), Душанка Мајкић – СНСД (67), Радован Вуковић – СНСД (67), као и многи други. Неки од њих искористили су право на отпремнине, бијели хљеб и сличне повластице, али су опет одлучили да пензионерске дане проведу радећи. Ради се о десетинама хиљада КМ које пензионери на овај начин зараде.

Порука младима

Гдје су млади људи у земљи у којој су политичари међу најдуговјечнијим у Европи, питали смо члана Удружења економиста РС  СWОТ, Предрага Дудуковића.
 
– То значи да не могу очекивати да по неком слову закона долази и њихов ред на запошљавање, јер никада не можете знати ко ће ићи у пензију, како би на то мјесто дошао неко нови. Наравно, сва та запошљавања су уско везана за политику – рекао је Дудуковић.

Додаје да постоје нека специфична занимања која захтијевају да се продужи радни вијек одређеним категоријама људи, јер нема млађих који знају да обављају тај посао.

– Међутим, чини ми се да у овој ситуацији то јесте политичка ствар. Они се на тај начин запошљавају због политичких измиривања обавеза једни према другима – сматра он.

Дудуковић наглашава да, поред чињенице да се тешко запослити у било ком сектору без неке везе, долазимо до тога да и они који су испунили услове за пензију продужују радни вијек.

– Онај ко треба да почиње да ради, а нема никакве везе, врло тешко може да нађе посао. То је порука која се шаље. Свим овим поручују младима да ће врло тешко да дођу до посла – закључио је он.

(српскаинфо.цом)