Албанија враћа иконе украдене из македонских цркава :: Semberija INFO ::

 

Албанија враћа иконе украдене из македонских цркава


Foto: Еchedoros-a.gr
  Извор: Агенције / Глас Српске

​ТИРАНА - Албанија ће данас вратити Сјеверној Македонији 20 икона украдених из македонских цркава, углавном из рејона Струге, у оквиру споразума о сарадњи двије земље који је потписан прошле године.

Ову информацију је за македонске медије потврдио тим који ради на пројекту, а више детаља биће саопштено након што иконе стигну у земљу.

- Први пут у историји наше земље остварује се успјешна реституција културног насљеђа захваљујући доброј сарадњи влада и министарстава културе Сјеверне Македоније и Албаније - навели су из македонског Министарства културе.

Иконе ће, како је појаснила министар културе Бисера Костадиновска Стојчевска, бити прописно упаковане да се не би оштетиле приликом транспорта и након процеса заштите изложене у Музеју Македоније, а потом враћене Македонској православној цркви.

У Сјеверној Македонији је од 2009. до 2013. године забиљежен талас насилних упада у цркве, посебно у западној и југозападној Македонији, из којих је однесено на стотине икона.

У македонском МУП-у кажу да су само на подручју Струге у том периоду пријављене 22 крађе икона из цркава.

Процедура враћања украдених икона у земљу из Албаније почела је 2013. године, а активности су интензивиране посљедње двије године.

Незаконито одузете иконе из македонских цркава македонски стручњаци су случајно примијетили 2013. године током емисије са премијером Едијем Рамом на албанској телевизији.

Након завршетка овог, планирано је отварање новог процеса враћања још једног контингента идентификованих икона у Албанији.