Нада у нове преговоре Хамаса и Израела :: Semberija INFO ::

 

Нада у нове преговоре Хамаса и Израела


Фото - АА
  Извор: Политика

Постоје индиције да се разговара о ослобађању талаца и примирју


Катарски лист „Ел Араби ел Џадид” јуче је објавио да је Израел затражио од Египта да посредује у новом споразуму с палестинским Хамасом о ослобађању талаца у замену за примирје, наводе египатски извори, преноси Бета. Палестински извори су рекли израелском „Хаарецу” да има неформалних контаката с циљем да се формулише оквир новог споразума, углавном с Катаром и Египтом, али да у овој фази ништа није сазрело.

Верује се да је, након ослобађања 105 цивила (81 Израелца, 23 Тајланђанина и једне Филипинке) из Хамасовог заточеништва током једнонедељног примирја крајем новембра, у Гази заточено 135 талаца, а да је најмање 20 мртво. Израел је у замену за таоце ослободио 240 палестинских затвореника, жена и малолетника из израелских затвора.

Четири жене су ослобођене пре тога, а једну су ослободили војници на почетку копнене офанзиве на појас Газе. Тела петоро талаца пронађена су у Гази у наставку офанзиве.

Танзанија је јуче потврдила смрт свог другог држављанина – Џошуе Молела, који је студирао у Израелу, несталог током напада Хамаса на Израел 7. октобра. Министар спољних послова Танзаније Џенуари Макамба, објавио је на друштвеној мрежи „Икс” да је израелска влада обавестила ту земљу о смрти 21-годишњег студента, јавља АФП.

Високи званичник Хамаса Муса абу Марзук сугерисао је да би та палестинска екстремистичка организација могла да призна Израел, као први корак ка палестинском јединству. Тиме је потенцијално указао на велики војни притисак под којим се налази Хамас, који је одувек тежио уништењу Израела.

Изјави Марзука претходила је најава вође Хамаса Исмаила Ханијеа, који живи у Катару, да је његова организација отворена за разговоре о окончању рата и „довођења у ред палестинске куће” и на Западној обали и у појасу Газе. То би могло да доведе до „политичког пута који обезбеђује право палестинског народа на независну државу с Јерусалимом као главним градом”, рекао је Ханије.

Палестинско Министарство здравља на Западној обали саопштило је да је број мртвих у операцији израелске војске у Џенину протекле ноћи порастао на три. Међу погинулима је и један дечак, преносе израелски медији.

Становници Џенина рекли су да су Израелци дроном напали Палестинце у источном кварту града, а палестинска новинска агенција Вафа јавила је да је рањено девет особа, од којих једна теже. То је трећи узастопни дан израелске војне операције у Џенину, означене као контратерористичке.