Словенија продужила полицијске контроле на граници са Хрватском и Мађарском :: Semberija INFO ::

 

Словенија продужила полицијске контроле на граници са Хрватском и Мађарском


Foto: Ilustracija
Словеначка влада донијела је одлуку да до 22. јуна 2024. године продужи полицијске контроле на граници са Хрватском и Мађарском, наводећи као разлоге за то ''значајно погоршање безбједносне ситуације на Блиском истоку'', терористичке претње, безбједносну ситуацију у Авганистану и насилне сукобе у више афричких земаља.

Словенија је први пут увела провјере 21. октобра, у складу са чланом 28 шенгенских правила о границама, које се могу вршити највише два мјесеца, а сада се позива на члан 25, који дозвољава полицијске провјере у додатних шест мјесеци, преноси словеначка новинска агенција СТА.

Влада је послије седнице саопштила да је ниво ризика од тероризма и даље повишен, у Словенији и другдје у Европи, при чему пријетња једној чланици шенгенске зоне представља пријетњу свим чланицама, преноси Тањуг.
Полиција је у више земаља ЕУ ухапсила неколико држављана трећих земаља у антитерористичким рацијама, док миграциони токови представљају "безбједносни ризик у овом контексту", наводи се у саопштењу словеначке владе.

''Словенија тренутно не провјерава све путнике и исти систем ће остати на снази, са циљаним провјерама фокусираним на спречавање тероризма, екстремизма и прекограничног криминала'', наводи се у саопштењу словеначке владе.

(Танјуг)