Од Нове године повећање плата у просвјети и култури за 100 КМ :: Semberija INFO ::

 

Од Нове године повећање плата у просвјети и култури за 100 КМ


Foto: Ilustracija
Посланици Народне скупштине РС расправљају данас о повећању плата за 100 КМ запосленима са високом стручном спремом у области просвјете и културе у Републици Српској.
 
Обједињења је скупштинска расправа о приједлозима закона о платама запослених у области културе, затим у области високог образовања и студентског стандарда, те у основним и средњим школама и ђачким домовима у Републици Српској – по хитном поступку.
 
Анализа је показала да су плате високообразованом кадру у овим областима у просјеку за око 300 КМ мање у односу на запослене у јавној управи, односно државној администрацији, а који имају исту стручну спрему.
 
Због тога је предложено да им се линеарно повећају плате за 100 КМ од 1. јануара 2024. године, те исто толико од почетка 2025. и 2026. године.
 
Министарка финансија РС Зора Видовић је казала да је просвјетним радницима обећано да ће њихове плате бити изједначене за државном управом.

„За корекцију плата у култури годишње је потребно 636.000 КМ, високо образовање и студентски стандард 750.000, а за основно и средње образовање и ђачке домове 20,7 милиона КМ. Збирно, за прву фазу повећања, је потребно издвојити 22 милиона и 131.000 КМ. Предлажем народним посланицима да прихвате ове измјене јер је ред и коректно да се ти људи изједначе са људима у државној управи“, рекла је Видовић.
 
(Мондо)