Вучић ријетка тачка окупљања власти и опозиције у Српској :: Semberija INFO ::

 

Вучић ријетка тачка окупљања власти и опозиције у Српској


  Извор: Глас Српске

БАЊАЛУКА - Иако се странке владајућег и опозиционог блока из Српске на домаћем терену ријетко око чега успијевају усагласити, подршка предсједнику Србије Александру Вучићу и тамошњим владајућим партијама је већ годинама ријетка тачка њиховог окупљања.

Првог човјека матице тако, уочи избора заказаних за недјељу, између осталих, подржавају и непомирљиви политички супарници и прошлогодишњи противкандидати у трци за предсједника Српске, Милорад Додик и Јелена Тривић.

- Подржавам листу “Александар Вучић - Србија не сме да стане” на децембарским изборима, иако ме Вучић није подржао на прошлогодишњим изборима - рекао је недавно предсједник Српске и лидер СНСД-а, алудирајући на чињеницу да бивши лидер СНС-а никада никога јавно није подржао на изборима у Српској и БиХ.

СНС може да рачуна и на глас Тривићеве, која је након пораза у изборној трци напустила ПДП те основала Народни фронт и стала на његово чело.

- Није никаква тајна да Народни фронт подржава политику предсједника Вучића. Свој глас ћу дати Вучићевој странци - рекла је Тривићева.

Вучића подржавају и некадашње страначке колеге, Недељко Чубриловић и Ненад Нешић, данас лидери странака владајућег блока, Демоса и ДНС-а, али и Ненад Стевандић, предсједник Уједињене Српске, странке која има и званични споразум о сарадњи са највећом партијом из Србије. Лидер ПДП-а Бранислав Бореновић није се оглашавао у вези са изборима у Србији који ће се одржати 17. децембра, али за “Глас Српске” потврђује да и његова подршка иде СНС-у.

- Ми имамо традиционално добре односе са СНС-ом. Такође, руководство Србије је урадило много конкретних пројеката у Српској, у износу више од милијарду евра, а никада не можемо заборавити вријеме короне, бесплатну вакцинацију и медицинску помоћ коју нам је Србија упућивала - рекао је Бореновић.

За разлику од Бореновића, потпредсједник ПДП-а Драшко Станивуковић директно се укључио у кампању те одласком у Београд прије осам дана и састанком са лидером СНС-а Милошем Вучевићем подржао поменуту партију и самог Вучића.

Да постоје и нијансе када је ријеч о односу партија из Српске према предстојећим изборима у Србији показују Социјалистичка партија и НПС, чији лидери Петар Ђокић и Дарко Бањац дају неспорну подршку Вучићу и СНС-у, али примарну сарадњу имају са СПС-ом Ивице Дачића, са којим имају и потписане споразуме о сарадњи. Слична ситуација је и код СПС-а Горана Селака, који је и активно укључен у изборну кампању Покрета социјалиста Александра Вулина, на чијим предизборним скуповима је говорио.

- Ми не заборављамо да Србија, предвођена садашњим руководством, у континуитету помаже Републици Српској и зато ни формална подијељеност у двије државе нам не представља препреку да ми из Српске 17. децембра подржимо једину државотворну политику овдје у Србији - рекао је Селак на недавном скупу Покрета социјалиста, странке која ће на изборима наступити у коалицији са СНС-ом.

Још један коалициони партнер СНС-а има потписан споразум о сарадњи са неком од партија из Српске. Ријеч је о СНП-у Ненада Поповића који је у јануару 2020. склопио споразум са тадашњим лидером СДС-а Мирком Шаровићем. Садашњи лидер поменуте странке Милан Миличевић не потенцира споменуту сарадњу, али присуство народног посланика СДС-а Маје Драгојевић Стојић почетком новембра на Међународном конгресу конзервативаца у Београду у организацији Поповићевог СНП-а показује да веза није прекинута.

Када је ријеч о самим изборима Миличевић поручује да ће гласати на њима, али да странка не треба да даје подршку било коме. Ипак, имајући у виду подршку СДС-а Вучићевом скупу у мају ове године, претпоставља се да је актуелна власт у Србији најближа опција и највећој опозиционој партији у Српској.

Новинар Саша Бижић каже за “Глас Српске” да је бизарно да су избори у Србији већ годинама једина тачка окупљања скоро свих странака власти и опозиције у Српској.

- Апологетски однос комплетне власти и скоро читаве опозиције у Српској према Вучићу је вишеструко депласиран. Прије свега, зато што има занемарљив утицај на расположење бирача у Србији. Чак и у случају Вучићевих присталица пресудни су други фактори - каже наш саговорник.

Он додаје да је Додик био у праву када је ових дана у београдским медијима поменуо да приличан број челника блока “Србија против насиља” третира Републику Српску као “ексцес”, независно од тога ко је предводи, значи, саму по себи, али да је занемарио десну опозицију у Србији.

- Ни Додик ни опозиционари у Српској никада не помињу десну опозицију у Србији, мада би реално Милош Јовановић, Бошко Обрадовић па и Вук Јеремић били једини политичари који би се заиста обрадовали подршци из Српске што, наравно, неће дочекати - каже Бижић те додаје како треба примијетити да подршка домаћих политичара власти и опозиције усмјерена ка Вучићу неријетко фрустрира симпатизере овдашњих партија.

Вукановић изузетак

Једини изузетак у Српској је предсједник Покрета за правду и ред Небојша Вукановић који каже да нема фаворите на недјељним изборима.

- Нисам подржавао никога у Србији, нити гласам, нити подржавам. Погрешно је излазити на изборе само зато што имате двојно држављанство, уколико не живите у тој земљи - поручио је Вукановић.