У које државе БиХ извози оружје и војну опрему :: Semberija INFO ::

 

У које државе БиХ извози оружје и војну опрему


  Извор: Глас Српске

За извор оружја и војне опреме из БиХ издато је 227 дозвола, од којих су дјелимично или у потпуности искориштене 222 дозволе.

Вриједност планираног извоза према издатим дозволама износила је 257.027.210 евра, а укупна вриједност реализованог износа била је 119.137.029 КМ.

Ови подаци су наведени у Извјештају који је из Савјета министара стигао у Парламентарну скупштину БиХ. По устаљеној пракси, информације су старе неколико година, па се и овај извјештај односи на 2019. годину, преноси СрпскаИнфо

Од укупно 50 земаља свијета за које су издате извозне дозволе, нису реализоване дозволе за Чад, Индију и Казахстан.

С друге стране, више од 65 одсто извоза односи се на Египат, Саудијску Арабију и Турску.

Према структури извезене робе са заједничке листе оружја и војне опреме, 85 процената извоза односи се на категорију МЛ3.

Према поменутој листи, у МЛ3 спада стрељиво за оружје МЛ1, МЛ 2 и МЛ 12 (оружје с глатком цијеви калибра мањег од 20 мм, остало наоружање и аутоматско оружје калибра 12,7 мм; оружја калибра 20 мм или већег, остала оружја или наоружање калибра већег од 12,7 мм те системи опружја с великом кинетичком енергијом) и упаљачи за стрељиво.

Није наведено које су фирме произвођачи овог оружја и опреме, али је познато да је намјенска индустрија овог типа сконцентрисана углавном на простору ФБиХ.

Истовремено, у истом периоду одбијено је девет захтјева за издавање дозволе за извор оружја и војне опреме из БиХ, укупне вриједности 4,9 милиона. Углавном се радило о непотпуној докуметацији коју сваки извозник, према законима БиХ, мора да посједује.

Крајњи корисник ових роба требало је да буду Канада, Турска, Саудијска Арабија, Кина, Финска, Мађарска и САД.