НСРС: Завршена посланичка расправа о предложеном буџету за 2024. годину :: Semberija INFO ::

 

НСРС: Завршена посланичка расправа о предложеном буџету за 2024. годину


Извор: Фена (Ј.К.) / БХРТ

На седмој редовној сједници Народне скупштине Републике Српске (РС) у Бањој Луци завршена је посланичка расправа о Приједлогу буџета РС за 2024. годину.

Највише је протекла у критикама опозиције на рачун лошег или неодговарајућег планирања буџета у више сегмената. Те тврдње негирали су чланови Скупштине из владајућих странака.

Ова седма редовна сједница у актуелном мандату Народне скупштине започела је јуче, а предсједник Скупштине Ненад Стевандић најавио је да ће трајати три дана и да ће гласање о тачкама обимног дневног реда бити обављено у зависности од динамике рада.

Након редовне паузе, сједница је настављена разматрањем Приједлога закона о извршењу буџета РС за 2024. годину, по хитном поступку.

Приједлог буџета Републике Српске за 2024. на дневном је реду Народне скупштине по хитном поступку.

Ентитетски министар финансија Зора Видовић је уиме предлагача образложила да је укупни оквир предложеног буџета  5,735 милијарди КМ, што је за 212 милиона КМ или четири посто више од оквира ребалансираног овогодишњег буџета  РС-а.

Планирано је повећање пореских прихода у 2024. години за десет посто те непореских за 16 посто у односу на приходе у ребалансираном буџету 2023., док је буџетски дефицит за идућу годину од 200,7 милиона КМ пројициран у износу мањем за 64,6 милиона од овогодишњег.