Постају ли мигранти пријетња? “Формирају се банде које пљачкају и физички злостављају” :: Semberija INFO ::

 

Постају ли мигранти пријетња? “Формирају се банде које пљачкају и физички злостављају”


FOTO: N1
Да ли мигранти након бројних акција постају сигурносна пријетња? Руте кретања се мијењају, иако се и даље често користе добро познате линије преласка преко пограничног појаса и кроз земљу. С друге стране процес депортације у њихове матичне државе тече, углавном споро.
 
Имали су аутоматску пушку, два пиштоља и муницију. Све то тик до границе са Хрватском. Ухапшени тридесетједногодишњи Wазири Басир раније осуђиван због наркотика, остали ухапшени имају 18, 20 и 29 година. Сада су у Тужилаштву БиХ.
 
”Формирају се банде које су биле све ове године, које пљачкају и физички злостављају оне слабије. Тако у камповима и ван њих влада закон јачег… неко ко нема неко хладно оружје не може сачувати свој живот. Ту набавку наравно не оправдавам ни у којем случају”, нагласила је Зехида Бихорац Одобашић, просвјетна и хуманитарна радница.
 
И ова акција, али и хапшење држављана Ирака и Аустрије крајем новембра који су кријумчарили 12 миграната, показала је нову специфичност на терену:
 
”Оно што је важно нагласити када говоримо о кријумчарењу миграната, сами мигранти су то преузели. Мигрантска популација врши кријумчарење у све већем броју и они су везани и етнички. Афганистанци кријумчаре Афганистанце, Пакистанци Пакистанце, и тако даље”, појаснио је Мирсад Бузар из Службе за послове са странцима БиХ.
 
Велика акција десила се у октобру у Блажују, двоје ухапшених и 19 измјештених у имиграциони центар. Пронађена је дрога и хладно оружје. Број миграната ове године већи за 100% у односу на 2021. годину. Евидентирано њих више од 30 хиљада, највећи број долази из Афганистана. 79 присилно је депортовано ове године.
 
(Н1)