Све већи број дјеце без родитељског старања у БиХ :: Semberija INFO ::

 

Све већи број дјеце без родитељског старања у БиХ


FOTO: Pixabay
Број дјеце без родитељског старања у Босни и Херцеговини се повећава, а тиме многа дјеца живе ван породица или вријеме проводе у дисфункционалним породицама, истакли су омбудсмани за људска права БиХ.

Они су приликом представљања "Специјалног извјештаја о збрињавању дјеце без родитељског старања, са посебним фокусом на стање у установама" истакли да су дјеца најрањивија категорија друштва.

Невенко Врањеш, један од омбудсмана БиХ, истакао је да су дјеца која су смјештена у установама у најтежем положају, јер је природни амбијент дјетета у породичној заједници, додајући да су у посљедње вријеме дјеца генерално изложена различитим облицима кршења њихових права.

"Најчешће су то ситуације конфликтних развода гдје се родитељи на неки начин обрачунавају између себе, а гдје дјеца јако пуно трпе", рекао је Врањеш.

Он је додао да се повећава број дјеце без родитељског старања.

"То нас забрињава. Забрињава нас и јако низак степен усвојења, а и хранитељство је јако запостављена категорија, тако да смо сходно томе издали препоруке надлежним органима да јачају центре за социјални рад, да јачају институт хранитељства, породице, заштите дјеце, не би ли се овај број смањио", истакао је Врањеш.

Према ријечима Нивес Јукић, једног од омбудсмана БиХ, проблеми у Федерацији БиХ су готово идентични, те се највише огледају по питању здравствене заштите.

"Статистички подаци показују да велики број дјеце у БиХ живи ван породице или у дисфункционалној породици. То је једна рањива категорија грађана која и те како треба пажњу и обавезу друштва да се брине о њима", истакла је Јукићева.

Она је додала да је потребан и већи ангажман центара за социјални рад.

Према подацима из извјештаја, у 2021. години у Федерацији БиХ 31.180 дјеце било је угрожено породичном ситуацијом, док је у Републици Српској тај број износио 16.262 дјеце. Такође, додаје се да на подручју Федерације БиХ дјелује 14 установа социјалне заштите које врше збрињавање дјеце без родитељског старања, док је у Српској само једна таква институција.

Да се треба разматрати шта је најбољи интерес дјетета, сматра и Јасминка Џумхур, омбудсман БиХ, додајући да се овдје не ради само о дјеци без родитељског старања, него да су то често и дјеца која имају родитеље, али због стања у породицама она се смјештају у установе.

"То отвара питање шта је сврсисходније, да ли држати дијете у породичном окружењу и јачати породицу умјесто давати средства за њихово институционално збрињавање", рекла је Џумхурова.

Из Институције Омбудсмана за људска права БиХ истакли су да је потребно подузети ефикасније мјере за заштиту дјеце без родитељског старања.

"Закључак који се намеће кроз цијели извјештај захтијева реаговање свих надлежних и шире друштвене јавности, јер је забрињавајући број дјеце у стању социјалне потребе и дјеце без родитељског старања која су смјештена у установама", истакли су они.

(Независне)