Потресна порука на спомен-плочи у Загребу за брутално убијену српску породицу :: Semberija INFO ::

 

Потресна порука на спомен-плочи у Загребу за брутално убијену српску породицу


FOTO: Zeljko Hladika/PIXSELL
На загребачком Сљемену синоћ је откривена спомен-плоча и одржана комеморација за породицу Зец која је убијена прије 32 године на овом локалитету.

Након комеморације коју су организовали Српско народно вијеће (СНВ) и Антифашистичка лига Хрватске, предсједник СНВ-а Милорад Пуповац рекао је да је мјесто убиства породице Зец коначно достојно обиљежено.

"Сви који су годинама инсистирали на томе вечерас захваљују граду Загребу који је подржао подизање овог знамена. То је значајно за град и за земљу као показатељ како се треба сјећати, завршавати са ратним страхотама и градити толеранцију и мир међу људима", поручио је Пуповац, преноси Срна.

Градоначелник Загреба Томислав Томашевић оцијенио је да је срамотно то што убице, које су признале злочин, никада за то нису одговарале, пренијели су медији.

Он је захвалио свима који су омогућили подизање спомен-плоче породици Зец.

"Спомен-плоча је мрачна успомена овјековјечена у колективној меморији и историји Загреба. Ту је да стално подсјећа на страшан злочин да се никада више тако нешто не би догодило", рекао је Томашевић.

"Тог 7. просинца 1991. године Александра Зец је имала 12 година. Ја сам имао непуних 10 година и били смо готово вршњаци. Убојице које су починиле тај страшни злочин иако су га признали никада нису за то одговарали - и то је срамота", поручио је Томашевић, преноси Јутарњи лист.
 

Данас су се навршиле 32 године од убиства породице Зец у Загребу када су припадници специјалне јединице МУП-а Хрватске којом је командовао Томислав Мерчеп ликвидирали Михајла Зеца (38), његову супругу Марију (36) и њихову малољетну кћерку Александру (12).

Из Документационо-информационог центра "Веритас" наводе да убиство породице Зец у Загребу спада у најмонструозније ликвидације породица у рату у Хрватској због њихове етничке припадности.

По Мерчеповом наређењу, његов замјеник Миро Бајрамовић наредио је припадницима јединице Игору Миколи, Синиши Римцу, Небојши Ходаку и Сњежани Живановић да приведу Србина Михајла Зеца због наводних веза са крајишким Србима.

Михајла Зеца је приликом привођења испред његове куће у Пољаничкој улици на Трешњевци убио Синиша Римац, наводно у покушају бјекства.

Након тога, Муниб Суљић се вратио у Михајлову кућу, одакле је извео његову жену Марију и њихову кћер Александру, које је убио из ватреног оружја на Сљемену.

(Независне)