Хоћемо ли сљедеће године поред локалних имати и опште изборе :: Semberija INFO ::

 

Хоћемо ли сљедеће године поред локалних имати и опште изборе


- Спајање општих и локалних избора, и то већ наредне године, један је од захтјева из резолуције ПДП-а упућене Народној скупштини Републике Српске, али од тога вјероватно неће бити ништа јер тренутно нема ни политичке воље нити времена да иницијатива буде реализована.

Размишљања о спајању избора постоје деценијама, а поново их је прије мјесец оживјело руководство ПДП-а закључком Главног одбора, а потом и резолуцијом која је у сриједу предата на протокол републичког парламента.
Лидер ПДП-а Бранислав Бореновић каже за “Глас Српске” да би поменути приједлог омогућио четири године континуитета без притиска изборних кампања сваке двије године, како је тренутно случај.

- Ова идеја је дуго присутна, јер начелно постоји став и потреба да се избори заједно одржавају. Колико видимо, владајуће структуре избјегавају овакво рјешење, али ми га и даље сматрамо веома корисним, и политички и економски, да растеретимо друштво сталне политичко-изборне тензије и да имамо цијели један мандатни период ослобођен те пресије. Наравно, мора постојати политичка воља да се то уведе и то од стране владајуће већине, а наше је да вршимо политички притисак - рекао је Бореновић.

Из владајуће коалиције одбацују овај приједлог, јер сматрају да би бирачи и изабрани представници унапријед морали знати да ће им мандат трајати само двије године. Замјеник шефа Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица истиче да је циљ ПДП-а да скрати мандате, јер нису побиједили на изборима и тако сруши вољу грађана који су прошле године изабрали своје представнике на четворогодишњи мандат.

- Ако се већ скраћује мандат мислим да би то било најбоље урадити са локалним нивоом власти, јер је мање турбулентан него општи, а свакако бирачи требало би унапријед да знају да ће њихов глас вриједити двије године, а такође и кандидати да ће им толико трајати мандат - истакао је Мазалица.

Ни остатак опозиције не вјерује да ће се сљедеће године, поред локалног нивоа, бирати и српски члан Предсједништва, предсједник Српске те посланици у Народној скупштини Српске и Парламенту БиХ. Посланик Листе за правду и ред у републичком парламенту Ђорђе Вучинић каже да би већи број листића унио додатну пометњу на бирачким мјестима уколико остане овакав систем бројања гласова, јер би у том случају пред бираче било стављено шест гласачких листића, два због локалних, а четири због општих избора.

- Док се преброје појединачни гласови за Народну скупштину Српске цик зоре је већ закуцао, а многа бирачка мјеста се затварају иза пет часова ујутро. Друга прича би потпуно била ако би се напокон увели скенери па би све ишло много брже - каже Вучинић.

Са друге стране, предсједник СДС-а Милан Миличевић нема дилему те подржава спајање избора, али за “Глас Српске” каже како за то нема довољно времена јер ћемо већ кроз неколико недјеља „закорачити” у изборну годину, у којој се избјегавају сличне измјене.

- Лично сам и ја, али и СДС, заговарали то и раније, као дио измјена Изборног закона које би укључивале скенере и друге техничке промјене, повећање цензуса, двокружни систем за инокосне функције, начин кандидовања којим би се избјегли фиктивни политички субјекти итд. Нажалост, мислим да је, као и обично, рок прекратак и технички немогуће да се поменуте измјене уведу јер ускоро улазимо у изборну годину - каже наш саговорник.

Он додаје да је поменуте измјене требало спровести раније, али да за то није било довољно интереса.

- И не само да није било интереса, већ је било и опструкција да се до њих не дође. Дакле, не вјерујем у спајање избора наредне године али подржавам. Треба истрајати и стално о томе говорити - рекао је Миличевић те поручио како вјерује да ћемо у октобру 2024. године на изборе изаћи по старим правилима.

Идеју је раније подржао СДП-ов посланик у Парламенту БиХ Саша Магазиновић, али и подсјетио да постоје услови који дефинишу трајање мандата.

- Да би ускратили некоме мандат морате направити одређене измјене не само у законима, него и у Уставу - рекао је Магазиновић.

(Глас Српске)