На техничком прегледу и продужетак регистрације :: Semberija INFO ::

 

На техничком прегледу и продужетак регистрације


Foto: CIN

Возачи у БиХ могли би убудуће све процедуре у вези са продужењем регистрације возила завршавати у станицама техничког прегледа, што би значајно поједноставило и убрзало тај процес, који сада неријетко траје и по неколико дана, због огромних гужви у канцеларијама ЦИПС-а.

Наиме, Министарство комуникација и транспорта БиХ припремило је преднацрт измјена и допуна Закона о безбједности саобраћаја на путевима у БиХ који, између осталог, предвиђа да се продужење важења регистрације моторних и прикључних возила обавља на станицама за технички преглед возила. У ресорном министарству појашњавају да се наведена промјена односи на она возила код којих нема других промјена, изузев продужења важности регистрације, док би за возила код којих су наступиле промјене поступак регистрације радили органи надлежни за унутрашње послове.

- Измјене имају потенцијал да значајно убрзају и поједноставе процес продужења важења регистрације моторних и прикључних возила, што ће значајно допринијети ефикасности, као и смањењу административних оптерећења за грађане - рекли су у министарству.

Наводе да је поменути документ још у фази израде те да је у поступку спровођења процедуре подложан промјенама.

- У складу са правилима за израду прописа у институцијама БиХ у току су међуинституционалне и јавне консултације са заинтересованима. Циљ предложених измјена и допуна је унапређење стања безбједности свих учесника у саобраћају, али и постизање генералне превенције, потреба превазилажења уочених недостатака у његовој имплементацији те потреба прецизнијег дефинисања одређених важећих законских одредаба - додали су у Министарству комуникација и транспорта БиХ.

Портпарол Привредне коморе РС, у склопу које дјелује Асоцијација техничких прегледа РС Дејан Рауш каже за “Глас” да би промјена начина регистрације возила била и те како значајна и за возаче и за станице.

- Грађани ће у великом броју станица техничког прегледа моћи обавити продужење регистрације возила, што ће утицати на смањење гужви. Са друге стране станице ће добити већа овлашћења и бољу позицију у систему безбједности саобраћаја, а имаће и већу могућност за профит - нагласио је Рауш и додао да је Привредна комора РС дуги низ година тражила да ово питање буде измијењено у закону уз јасно дефинисана права и обавезе свих учесника да не би дошло до малверзација.

Директор Центра за моторна возила у Бањалуци Драго Талијан наводи за “Глас” да је то уобичајена процедура свуда у свијету.

- Чак и у бившој Југославији Центар за возила Хрватске још седамдесетих година прошлога вијека радио је продужење регистрације са станицама техничких прегледа. Коначно то стиже и код нас. Елиминисаће гужве у ЦИПС-у, а техничким прегледима омогућити да закруже услугу - казао је Талијан.

Власник станице “АЦ Гранолић” из Бањалуке Петко Гранолић истиче за “Глас” да радници техничког прегледа завршавају сав посао, изузев званичне овјере коју раде државни органи.

- Ако можемо урадити све, можемо и ту овјеру, на коју клијенти знају чекати и по пет дана, а љети и дуже. За грађане би било велико растерећење да све буде завршено на једном мјесту. С тим да се детаљно води досије уплата, које би требало да буду архивиране на минимум пет година. Требало би поједноставити и саму процедуру уплата, јер рецимо сада када је прва регистрација у питању има 11 уплатница. Треба те податке унијети, одузима вријеме - казао је Гранолић.

Возачи

Предложене измјене нарочито су обрадовале професионалне возаче.

- Од самог оснивања удружења, односно од 2010. године па до данас безброј пута смо на томе инсистирали. Ако све процедуре будемо завршавали на техничком прегледу, као што је случај у ЕУ, то би био огроман корак напријед и велико олакшање за превозничке компаније. Добро би било и да продужетак регистрације, као у ЕУ, вриједи двије године, а да се технички преглед ради једном годишње - рекао је предсједник Удружења за унутрашњи и међународни транспорт Српске Никола Грбић.

(Глас Српске)