Дан сјећања на страдање жена у рату БиХ :: Semberija INFO ::

 

Дан сјећања на страдање жена у рату БиХ


  Извор: Фондација „Лара“

Мировне активисткиње женских невладиних организација, чланице Иницијативе Мир са женским лицем, из Бијељине, Тузле, Сарајева, Мостара, Братунца, Вишеграда, Модриче, Бихаћа, Зенице, Босанског Грахова, Бањалуке и Приједора, у оквиру глобалне кампање 16 дана активизма против роднозаснованог насиља, обиљежавају 8. децембар као Дан сјећања на страдање жена у рату у Босни и Херцеговини. 

Тим поводом, у петак, 8. децембра, Фондација „Лара“ ће организовати уличну акцију на Тргу Краља Петра I Карађорђевића (код Народне библиотеке “Филип Вишњић”) у Бијељини, са почетком у 15 часова.

Иницијатива за утврђивање Дана сјећања на страдање жена у рату у БиХ покренута је крајем септембра 2014. године, како би се указало на неправедан однос друштва према женама које су страдале у ратним сукобима у БиХ периоду 1992-1995. Према подацима Босанске књиге мртвих, у рату у БиХ убијена је 9901 жена. Оне немају адекватно мјесто у колективном сјећању, њихова имена се ријетко или готово никако не налазе на споменицима и меморијалима, а сјећање на њих чувају само чланови породице или блиски пријатељи.