Милановић: Промјена Дејтона нема без наше сагласности, то је повод за рат :: Semberija INFO ::

 

Милановић: Промјена Дејтона нема без наше сагласности, то је повод за рат


Предсједник Републике Хрватске Зоран Милановић казао је да би промјена Дејтонског мировног споразума била повод за рат и да се то неће десити без сагласности Загреба.

Говорећи о ситуацији у окружењу Хрватске, а у контексту сигурности, Милановић је говорио о положају Хрвата у БиХ.
"У БиХ имамо незавршен посао и то не значи да нас занима територија, ни говора о томе. Статус хрватског народа у БиХ је нешто што је регулисано Дејтонским споразумом, односно споразумом о подјели власти и то је 'златна була' које се треба држати. Не филозофирати сваких пет година о томе како га треба мијењати. Не, не треба га мијењати јер то је повод за рат. Промјене Дејтона нема без наше сугласности. Не може", поручио је Милановић.

Говорио је и о француско-њемачком приједлогу о реформи одлучивања у институцијама Европске уније којим би се укинуо принцип једногласности.

"Константно смо у процесу промјена. Пола Европског парламента, међу којима и неки моји бивши сарадници, је гласало за то да се иде у промјене Устава Европске уније. Нисмо се ни навикнули, а већ идемо у промјене. Нормално, прича не долази формалним каналима, него велики играчи, који нас гледају као малене лего коцкице, кажу да се укида принцип једногласности приликом доношења неких одлука у ЕУ. Оригинал Југославија, дакле београдско-српска Милошевићевска прича. То не може тако јер смо ушли у Унију под другим правилима", казао је Милановић, преноси портал Кликс.

(Глас Српске)