Мелони са Вучићем: Бићемо уз вас на европском путу :: Semberija INFO ::

 

Мелони са Вучићем: Бићемо уз вас на европском путу


Фото - Танјуг

  Извор: Танјуг / Глас Српске

БЕОГРАД - Италија подржава процес проширења ЕУ и да западни Балкан уђе у европску породицу, односно да дође до поновног уједињења Европе јер она није клуб који треба да одлучи ко је Европљанин, ко није, рекла је италијанска премијерка Ђорђа Мелони послије састанка са предсједником Србије Александром Вучићем.

Вучић је истакао да Италија приступа објективно и суштински у рјешавању проблема у региону, те захвалио на свим спољнополитичким напорима Италије у правцу рјешавања криза на западном Балкану.

"Надам се да ћемо убудуће имати још значајнију улогу Италије у свим стварима које су од виталног интереса за опстанак наше земље и народа. Ми ћемо знати да ценимо италијанску подршку и показати да смо искрени пријатељи нашим италијанским партнерима", рекао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре у Палати Србија.

Вучић је рекао да је је Србија почаствована посјетом Мелонијеве и да вјерује да ће то допринијети даљем унапређењу односа двије земље.

"Посебно сам захвалан што је увек желела да чује оно што Србија има да каже и што није имала једностран приступ проблемима у региону", рекао је Вучић.

Он је навео да Србија има добре односе са више италијанских региона и ускоро очекује представнике неких италијанских регија.

Вучић је рекао да је захвалан Италији да све најважније италијанске финансијске институције имају канцеларију у Београду, чиме је постао прво регионално сједиште са комплетном платформом италијанских јавних и приватних субјеката за подршку пословном сектору и његовој интернационализацији.

Мелонијева је истакал да европске институције треба да ураде озбиљан брзи процес како би било гарантовано да дође до поновног уједињења цијеле Европе.

"За нас је битно да западни Балкан уђе у европску породицу. Бићемо уз вас на том европском путу", рекла је Мелонијева и додала да зна да ће Србија имати конструктиван приступ у дијалогу са Приштином и да Италија подржава тај процес.

Мелонијева је додала да се Србија и Италија боре против илегалних миграција и да имају иста виђења у томе, оцијенивши да те проблеме треба да ријеше на прави начин.

Она је додала да Италија има пуно предузећа и компанија у Србији, мада мисли да може да буде још више инвестиција, те подсјетила да 150.000 људи у Србији ради у италијанским компанијама.

Ђорђи Мелони ово је прва посјета Србији од како је изабрана на мјесто премијерке Италије.

Мелони је прва жена премијер у Италији, а на тој функцији је од октобра 2022. године, када је преузела дужност од одлазећег премијера Марија Драгија.