БиХ не ради ништа, датум за преговоре могућ због интереса ЕУ :: Semberija INFO ::

 

БиХ не ради ништа, датум за преговоре могућ због интереса ЕУ


Фото - АА
  Извор: Независне новине

САРАЈЕВО, БАЊАЛУКА - Иако је Европска комисија почетком новембра препоручила отварање преговора са БиХ, уз услов спровођења реформи, до данас на том питању у БиХ није урађено ништа, а с обзиром на то да улазимо у изборну годину, готово је сигурно да ће европске интеграције бити у другом плану, што опет не мора да значи да ће БиХ у марту остати без датума за почетак преговора јер ће ЕУ гледати прије свега свој интерес.

"Да је до нас и политичара у БиХ, те реформе не би дочекали ни наши праунуци, а овако је реално  очекивати да се због самог поступка ширења, и геополитичких дешавања,  европских, а самим тим и америчких интереса, да би ЕУ могла да нас 'прогута'", рекао је Небојша Тојагић, аналитичар, додајући да су у БиХ сљедеће године избори и да тема сасвим сигурно неће бити ЕУ и интеграције.

Као и у БиХ, избори ће бити одржани и у самој Европској унији и то за Европски парламент, тако да ће фокус администрације у Бриселу, сасвим сигурно, бити на томе, а не на проширењу.

Иначе, Европска комисија у свом годишњем извјештају почетком новембра поручила је да ће, када оцијени да је БиХ постигла неопходан степен усклађености са критеријумима за чланство, а посебно да је испунила кључне приоритете,  препоручити отварање преговора о приступању ЕУ. Рок који је на неки начин постављен пред БиХ је март наредне године, а Европска комисија ће се фокусирати на имплементацију 14 кључних приоритета БиХ.

"СНСД је поставио неке своје услове, тражи да се у пакету рјешавају закон о судовима и закон о спречавању прања новца. Уз закон о спречавању сукоба интереса, сматрам да би то био довољан искорак који би нам омогућио да добијемо одлуку Европске комисије о отварању преговора. Имамо ситуацију да у овој варијанти сада ми блокирамо. Зависи из којег угла гледате. Није исцурило вријеме за договор који би нам осигурао позитиван одговор из Брисела. Ако бисмо то направили што прије, вјерујем да би се у овој години отворила врата за преговоре. Ако не, ми ћемо и даље наставити да радимо, до марта би се то могло. Имамо заиста пријатеље у ЕУ који се боре као да се ради о њима самима", рекао је Нермин Никшић, премијер Федерације БиХ.

Подсјећања ради, БиХ је прије више од три године добила 14 приоритета које треба да ријеши како би напредовала на путу у ЕУ, али до прије неколико мјесеци ништа није радила на том питању. И поред тога, крајем прошле године добила је статус кандидата за чланство у ЕУ, што потврђује изјаву Тојагића да ЕУ одлуке о проширењу доноси због геополитичких интереса.

У овој години БиХ је успјела да усвоји пет закона који се односе на 14 приоритета, што је било довољно да добије позитивну оцјену Европске комисије недавно у Бриселу. О путу БиХ ка ЕУ биће говора и на предстојећем састанку који ће окупити лидере владајућих странака у Бриселу, али до тада вјероватно ништа ново неће бити договорено када је ријеч о 14 приоритета.

Каролине Едштадлер, министарка за Европску унију и уставна питања Аустрије, рекла је након састанка са Јосипом Бркићем, замјеником министра спољних послова БиХ, да је извјештај Европске комисије о проширењу један од најбољих и да су у њему наведени јасни циљеви, а то је како да се дође до сљедеће фазе, односно отварања преговора о чланству.

"На европском нивоу предстоје јако важна савјетовања. Европски министри и министарке које ја заступам у Бриселу припремиће закључке за шефове држава и влада и ту ћемо се савјетовати о даљем поступању у контексту приступних преговора са БиХ, али и са Украјином и Молдавијом. Сада је тренутак у којем је кључно да БиХ још једном докаже да жели да испуни реформе, да ће континуирано наставити реформске активности како би постигла зацртане циљеве", казала је Едштадлерова.

Она је навела да се на нивоу ЕУ проширила подршка проширењу, те да је важно да се "суверенитет и територијални интегритет и уставни поредак у БиХ задржи", али да темпо реформи одређује сама БиХ.