Који су симптоми великог кашља који хара регионом? :: Semberija INFO ::

 

Који су симптоми великог кашља који хара регионом?


Foto: Ilustracija
Само током јучерашњег дана у Хрватској је забиљежено више од 1.400 нових случајева хрипавца, односно великог кашља. Неколико случајева је досад забиљежено и у Босни и Херцеговини, а љекари се прибојавају његовог ширења. Како га можемо препознати?

Велики кашаљ је респираторно обољење које је праћено интензивним кашљем, кијањем, отежаним дисањем и изненадним дисањем налик на подригивање. Узрокује га бактерија Бордетелла пертуссис. Углавном је карактеристично за дјецу – њихове епизоде кашља трају од четири до осам седмица – али и одрасли могу добити ову болест. Период инкубације обично траје од пет до 21 дан, у просјеку од седам до десет дана. Према подацима Националног института за јавно здравље у Словенији (НИЈЗ), велики кашаљ се преноси са особе на особу кашљањем, кијањем и преко заражених предмета.

Који су симптоми великог кашља?

У почетку су симптоми слични прехлади. Код пацијената се јавља исцједак из носа и очију, честа је благо повишена тјелесна температура, као и благи кашаљ. Ово се повећава како болест напредује. Појављују се карактеристични напади кашља, праћени изненадним дубоким дахом, праћени звуком налик на подригивање. Због недостатка кисеоника приликом кашљања, пацијенти могу поплавити. Напади кашља су најчешћи ноћу, а могу услиједити и повраћање и умор.

Велики кашаљ се лијечи антибиотицима. Како би се спријечила дехидрација, важно је да пацијенти током лијечења конзумирају довољну количину текућине.

Према подацима НИЈЗ-а, најефикаснији начин за ограничавање преношења болести је одржавање високог удјела вакцинација. Болест је најопаснија за бебе и малу дјецу, па медицинска струка посебно препоручује вакцинацију најмлађе дјеце и трудница што прије након 24. седмице трудноће.

(Н1)