Експерт енергетске ефикасности из Њемачке Мирослав Којадиновић: Српска мора више искористити енергетски потенцијал :: Semberija INFO ::

 

Експерт енергетске ефикасности из Њемачке Мирослав Којадиновић: Српска мора више искористити енергетски потенцијал


Привредник из Њемачке Мирослав Којадиновић, поријеклом из Републике Српске, члан је државне комисије из БДСФ /Њемачке организације судских вјештака/ која се бавила тумачењем закона о енергетској ефикасности у Њемачкој коју су изгласали посланици у Бундестагу а који ступа на снагу 1. јануара 2024. године.
 
Овај знаменити Србин, који је експерт енергетске ефикасности, а по професији је индустријски архитект у инжињерингу чији је посао  изградња постројења високог комплекса у хемијској и фармацеутској индустрији познат је као велики добротвор и промотер Републике Српске.
 
Којадиновић је рекао да Република Српска има огроман енергетски потенцијал који нажалост није довољно искориштен и додао да је на свим меридијанима промовисао ове потенцијале Српске.
 
Као члан њемачке државне комисије, Којадиновић ради на побољшању енергетске ефикасности, која у посљедним годинама нија дала очекиване резултате, а према његовим ријечима пријеко је потребна човјечанству.
 
-Из данашње перспективе, котлови на природни гас имају будућност у средњерочном периоду. То ремети повећање производње топлотних пумпи, а тиме и продајне бројке опадају. Питање је на коју инфраструктуру желимо да се ослањамо у будућности. Метан? Водоник? Или електрична инфраструктура како бисмо могли радити с топлотним пумпама?-каже Којадиновић о овој теми која је горућа у скоро свим европским државама.
 
Он каже да је у Њемачкој планирано да општине са више од 100.000 становника морају да израде топловодни план од средине 2026. године, а мање општине од средине 2028. године.
 
Којадиновић сматра да управо ове ствари треба да буду водиље у Републици Српској.
 
Енергетска ефикасност је била и тема доласка делегације коју је Којадиновић недавно довео у Српску на челу са Штефаном Фришом који је члан Управног одбора компаније “Енџи” која има више од 350.000 запослених, прије више од мјесец када су посјетили Дом народа Парламентарне скупштине БиХ, Народну Скупштину Републике Српске и разговарали са министром енергетике и рударства Републике Српске Петром Ђокићем о могућности улагања у енергетски сектор Српске.