Чварци постали делукс производ: Толико скупи да се продају на комад (ФОТО) :: Semberija INFO ::

 

Чварци постали делукс производ: Толико скупи да се продају на комад (ФОТО)


Чварци у Србији су до те мјере поскупјели да их продавци сада нуде на комад.

Килограм ове, многима омиљене, посластице у истој радњи кошта чак 2.874 динара (приближно 48 КМ), што је сврстава у ранг луксузнијих месних производа. На примјер за око 200 динара (3,50 КМ) више можете да купите килограм панчете, печенице и сл.

Иначе, многи у ову понуду "чварци на комад" не вјерују, те на друштвеним мрежама коментаришу да је ово само "фотомонтажа" и "добар фотошоп".

Како је чварак постао делукс производ?

Један од одговора је и тренд. Према већини нутрициониста, маст је поново постала здрава а чварци главна намирница хроно исхране. Ипак, аналитичари кажу да је проблем много дубљи а тиче се тога се несташице свиња.

- Чварака нема јер нема свиња. Србија је некада била извозник свињског меса а данас је увозник. Па како онда да имамо чварака? Зато и морају бити скупи. Само у 2023. до јула смо увели 180.000 тона замрзнутог свињског меса. Имали смо три куге од првог светског рата, и ова последња афричка куга је еутаназирала 54 000 свиња - рекао је аналитичар Бранислав Гулан.

Радосав Анчић из Мачката узгаја свиње и прави домаће производе међу којима су пршута, сланина, чварци. Он ипак сматра да цијена није висока јер је све друго поскупјело па се то само одражава на крајњи производ.

- Па најобичнија салама је скупа, а чварци су ипак нешто што је специјалитет Србије. Сигурно су здравији од других индустријских прерађевина од меса. А треба посла око свега и како да вам кажем, морате да будете мајстор да бисте направили добре чварке. Свака уметност има своју цену - каже Радосав.

Свињокољ исплативији од маркета

Више од 100 евра припремите ако ових дана желите да купите само по једним килограмом свињског меса и сухомеснатих производа, јер ће вас толико коштати куповина бута и кареа без костију, печенице, пршуте, сланине, чварака и масти. Због тога, математика показује да је и ове године, уочи сезоне свињокоља у Србији, посечење далеко исплативије за кућни буџет, преноси Курир.

​(Глас Српске)