БиХ све ближе НАТО стандардима :: Semberija INFO ::

 

БиХ све ближе НАТО стандардима


Foto: OS BiH
Босна и Херцеговина је успјешно завршила још један циклус ПАРП-а, Партнерства за мировно планирање и преглед процеса за протекли период, а недавно је из Министарства одбране БиХ саопштено да су на састанку с представницима НАТО-а у њиховој политичкој централи у Бриселу заједнички закључили да су сви задаци из протеклог периода успјешно завршени.

Овај инструмент важан је за БиХ без обзира на то да ли ће донијети политичку одлуку да се прикључи Алијанси или остане земља партнер, и то из неколико разлога. Као прво, БиХ је окружена земљама НАТО-а и у потпуном је безбједносно политичком кишобрану Алијансе.

Осим тога, БиХ своје Оружане снаге жели да прилагоди НАТО стандардима, како би могла учествовати у НАТО мисијама и у потпуности трансформисати своју војну доктрину у складу с НАТО-овом доктрином. И Србија, која се, за разлику од БиХ која је у члану 84 Закона о одбрани исказала спремност да постане чланица, декларисала за неутралност, такође сарађује с Алијансом јер разумије да је то најбоља гаранција њене дугорочне безбједности. НАТО за Србију има и додатну важност, а то је заштита српског становништва на Косову.

У МО БиХ су нам одговорили да су на састанку у Бриселу 10. новембра усвојили пакет партнерских циљева, који даје смјернице за планирање до 2027. године и даље, како би се БиХ помогло да додатно развије капацитете и интероперабилност Оружаних снага. Појашњавају да пакет за 2023. садржи 35 програмских циљева у области организације, структуре, едукације, опреме и обуке војске у БиХ.

ПАРП је само један од начина на који БиХ настоји да се што више усклади с НАТО-ом. Кроз реализацију Плана модернизације и опремања ОС БиХ и Иницијативу за изградњу одбрамбених капацитета (ДЦБИ), коју је НАТО усвојио на самиту у Мадриду ове године, спроводе се заједничке активности на испуњавању свих ових циљева.

Из МО БиХ су нам послали податке о девет области које спроводе у склопу изградње одбрамбених капацитета. Ту су укључени унапређење ваздушне евакуације, навигације и комуникације земља - ваздух, као и набавка опреме за Батаљонску групу лаке пјешадије ОС БиХ која је најбројнија јединица у потпуности усклађена с НАТО стандардима и за њен одред Војне полиције. Осим тога, план укључује изградњу и побољшање инфраструктуре на војним полигонима и локацијама, набавку специјализованих возила, унапређење чете за атомско-биолошко-хемијску одбрану (АБХО), те тренинг и унапређење извиђачких способности.

"Имајући у виду актуелну геополитичку ситуацију на европском тлу изазвану ратом у Украјини, чије се посљедице могу негативно одразити и на сигурност других дијелова ширег европског простора, јачање капацитета ОС БиХ кроз програм НАТО ДЦБИ представља фактор који позитивно утиче на сигурност и стабилност западног Балкана", кажу у МО БиХ.

У складу с плановима поједине земље чланице НАТО-а, било у склопу Алијансе или на билатералној основи, пружају финансијски допринос. Словачка је, на примјер, помогла финансијским средствима за унапређење ваздушне евакуације, односно први циљ у склопу ДЦБИ, док ће НАТО из свог буџета подржати унапређење инфраструктуре на војним локацијама. Батаљонска група лаке пјешадије ће од Словеније добити четири возила за Војну полицију, док су Британија и Бугарска исказале интерес за обуку војномедицинског особља.

"Република Италија је исказала интерес за обуку персонала чете АБХО, у склопу пројекта јачања АБХО способности ОС БиХ. Република Француска разматра могућности подршке у реализацији пројеката везаних за унапређење способности транспортних капацитета специјализованим средствима, унапређење способности навигације и комуникције земља - ваздух, те унапређење извиђачких способности ОС БиХ", кажу у МО за наш лист.

Објављивање овог текста је дијелом финансирано грантом Министарства спољних послова Сједињених Америчких Држава (Департмент оф Стате). Мишљења, налази и закључци који су овдје наведени припадају ауторима и не одражавају нужно мишљења, налазе и закључке Министарства спољних послова Сједињених Америчких Држава.

(Независне)