Прво возило на струју регистровано у РС :: Semberija INFO ::

 

Прво возило на струју регистровано у РС


БАЊАЛУКА - Данијел Кресојевић из Бањалуке власник је првог регистрованог електричног возила у Републици Српској.

Своје возило је, уз отежавајуће околности, регистровао у Бањалуци, јер у Републици Српској до средине ове седмице уопште није било ни могуће регистровати такво возило.

Кресојевић, власник овог Рено (Renault Twizy) возила и фирме "Гас систем", каже да је возило увезао прије отприлике мјесец дана, али да га до сада није могао регистровати у РС, него само у Федерацији БиХ.

"Електрична возила се у ФБиХ могу регистровати већ око двије године, док у РС то није био случај све до протекле сриједе. Иако сам им рекао да ћу платити све потребне таксе, возило се ипак није могло регистровати. Био сам присиљен да се обратим медијима, те је уз њихов притисак то сада убрзано и ријешено", рекао је Кресојевић.

Грађани из РС су до сада, како прича, углавном своја електрична возила регистровали у ФБиХ, што су и њему савјетовали, али он то није желио.

Застој је, како је обавијештен, узрокован тиме што Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС није дало мишљење о еко-такси. У овом министарству, међутим, те информације демантују.

"У два наврата смо дали мишљење, прије годину дана, али и прије два мјесеца. Застој је очигледно био на некој другој страни", поручили су у овом министарству.

Кресојевић каже да су се надлежни, када су у питању таксе које се уобичајено плаћају при регистрацији, одрекли наплате путарине и неких других обавеза, али је, што је занимљиво, наплаћена еко-такса од 1,20 КМ, иако се ради о електричном возилу.

Описујући за "Независне" искуства приликом ове регистрације каже да ни осигурања нису најбоље регулисала процедуру за електрична возила, те да је имао проблем, јер је Твизи у папирима четвороцикл, а у осигурању су хтјели да га третирају као аутомобил, што он није дозволио.

"Разлика је јер се мотоцикли региструју на кубикажу, а аута на киловате. Осигурања нису имала проблема за аута, али електрични мотоцикли су им били проблем јер регистрација иде на основу кубикаже", каже Кресојевић, кога је прва регистрација за ово возила коштала 140-150 КМ.

"Платио сам царину од пет одсто и порез од 17 одсто. У БиХ нема подстицаја и субвенција за увоз ових возила, док Србија наредне године планира да за 1.000 таквих возила дозволи увоз без царине и пореза, јер немају пара да субвенционишу, па на тај начин стимулишу грађане на куповину електричних аута", појаснио је Кресојевић, чији нови љубимац има 11 коњских снага.

"То је електричних КС, што је отприлике око 20 КС на моторном возилу. Електрична возила имају добар обртни моменат и ово возило иде до 80 километара на час", појаснио је Кресојевић.

У МУП-у РС за "Независне" су рекли да се регистрација возила на електрични погон на подручју РС може извршити на локацијама овог министарства за регистрацију возила.

"Поступак регистрације возила на електрични погон је потпуно другачији у односу на возила на моторни погон, те је од надлежних министарстава тражено да се доставе приједлози за обрачун накнада", рекли су у МУП-у.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ, у првих осам мјесеци ове године у БиХ је увезено укупно 11 електричних аутомобила, што је више него за читаву прошлу годину.

"Најскупље увезено електрично возило у овој години је Јагуар И-Пејс, чији је увоз коштао 147.746,18 КМ плус 33.787,20 марака даџбина, а увезено је из Уједињеног Краљевства", податак је УИО БиХ.

Према подацима УИО БиХ, увезена су још три возила Тесла модел 3 из САД, шест возила VW-E UP из Словачке и један Nissan LEAF 40 KW N-Connecta PP из Уједињеног Краљевства.

Независне новине/Инфо Бијељина