Предсједништву достављена имена за генералске позиције у Оружаним снагама БиХ :: Semberija INFO ::

 

Предсједништву достављена имена за генералске позиције у Оружаним снагама БиХ


Извор: БХРТ/Ана Самарџић (С. Т.)

Министар одбране Босне и Херцеговине Зукан Хелез, уз сагласност два замјеника, доставио је Предсједништву БиХ приједлог одлука за именовање генерала и официра за генералске позиције у Оружаним снагама Босне и Херцеговине, као и друге акте који се односе на унапређења и пензионисање дијела садашњих генерала. Која су имена достављена Предсједништву, и зашто се на њих чекало од марта прошле године? 

Генерал Гојко Кнежевић предложен је за начелника Заједничког штаба Оружаних снага БиХ и на тој функцији требало би да замијени Сенада Машовића. Кнежевићеви замјеници за операције, односно ресурсе, требало би да буду Марко Стојчић и Мирсад Ахмић. Мирзет Лубеновић предложен је за команданта Оперативне команде. Одлуке су донесене на основу остварених резултата у раду, уважавајући и мноштво обављених разговора, саопштено је из ресорног министарства.

"Очекујемо да Предсједништво БиХ сукладно надлежностима, а уважавајући посебан значај предметне одлуке и важност војног водства у сваким Оружаним снагама, па тако и ОСБиХ, на првој наредној сједници размотри приједлоге и донесе одговарајуће одлуке", наводи се у саопштењу Министарства одбране БиХ.

Из Предсједништва БиХ о овој теми није било изјава, а потврђено нам је да је термин наредне сједнице још на усаглашавању. Члан заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ Кемал Адемовић сматра да нема реалног објашњења ни од чланова Предсједништва ни министра одбране за одлагање именовања.

"Зашто се чекало, зашто нису раније покренули процедуру то се већ дужи низ година чека, мислим да ни они немају неко реално објашњење - сада је по правилу ротација и на чело долази генерал из реда српског народа и ту нема никакве двојбе, то се мора испоштовати", наводи предсједатељ Дома народа ПСБиХ Кемал Адемовић.

Замјеник министра одбране БиХ Александар Гогановић тврди да је управо због система ротације процес био обавијен опструкцијама. 

"Зато што након дуго времена на мјесто начелника Заједничког штаба треба доћи генерал из реда српског народа и због тога се кочи тај процес, међутим ево, министар Хелез и замјеник министра господин Галић и ја успјели смо усагласити генералску структуру унутар министарства одбране", наводи замјеник министра одбране БиХ Александар Гогановић.

Почетком марта прошле године истекао је мандат начелнику Заједничког штаба Оружаних снага БиХ генерал-пуковнику Сенаду Машовићу те двојици његових замјеника. Након што Предсједништво БиХ постави особе на генералске позиције, слиједи њихово потврђивање у оба дома Парламентарне скупштине БиХ, што је дефинисано чланом 10. Закона о одбрани БиХ.