Вишковић са делегацијом ЕУ: Свих 14 приоритета рјешавати у пакету :: Semberija INFO ::

 

Вишковић са делегацијом ЕУ: Свих 14 приоритета рјешавати у пакету


Извор: Глас Српске

​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић данас се у Бањалуци састао са делегацијом Европске уније, коју је предводио шеф Делегације Европске уније у БиХ и специјални представник ЕУ у БиХ Јохан Сатлер.

Вишковић и чланови делегације ЕУ разговарали су о посљедњим дешавањима у свјетлу давања условног кандидатског статуса БиХ.

Предсједник Владе Републике Српске упознао је Сатлера и амбасадоре земаља ЕУ у БиХ да Република Српска остаје при ставу да свих 14 приоритета који су наведени треба да буду предмет разматрања у наредном периоду, да се не може рјешавати један по један, већ да се свих 14 рјешава у пакету.

Вишковић је истакао да је то став институција Републике Српске.

Како је рекао Република Српска је опредијељена да се креће на путу ЕУ интеграција и још једном је поновио став Републике Српске да се поштује већ усвојени механизам кординације на нивоу БиХ, саопштено је из Владе Српске; преноси АТВ

Вишковић је додао да су земље Западног Балкана дио Европе, и да Европска унија није потпуна без њих.

Сатлер је поручио је да земље чланице ЕУ подржавају БиХ на путу ка чланству и охрабрио да се настави са потребним реформама.

Истакао је да ће у децембру у Бриселу бити одржан састанак са политичким лидерма из БиХ од којег очекује позитивне помаке.

Поред премијера Радована Вишковића и шефа делегације ЕУ у БиХ Јохана Сатлера, састанку у Бањалуци присуствовали су амбасадор Савезне Републике Њемачке у БиХ Томас Фичен, амбасадор Аустрије у БиХ Урлике Хартман, амбасадор Словеније у БиХ Дамијан Седар, амбасадор Словачке у БиХ Роман Хлобен, амбасадор Шведске у БиХ Хелена Лагерлоф, амбасадор Бугарске у БиХ Валери Јотов, амбасадор Републике Ирске у БиХ Адриан Фарел, амбасадор Румуније у БиХ Антон Пакурету, представник дипломатске канцеларије Белгије у БиХ Бењамин Штуруеваген и шеф канцеларије Делегације ЕУ у БиХ у Бањалуци Симоне Гверини.