Сјећање на Душана Тепшића ратног репортера: Спомен чува успомене :: Semberija INFO ::

 

Сјећање на Душана Тепшића ратног репортера: Спомен чува успомене


У Обудовцу код Шамца данас је обиљежена 31 годишњица од смрти Душана Тепшића, новинара Радија Петрова гора у Вргинмосту и ратног репортера ТВ Београд, на мјесту где је погиуно тада тридесетогодишњи Крајишник.

Сјећање на Душана, поред Борачке организације, баштине његови познаници, пријатељи и колеге, међу којима и они из Удружења новинара Србије. Данас су у Обудовци, представници Борачке организације РС, предвођени Радованом Зорановићем и представници Удружења новинара Србије, које је представљао Владимир Митрић, вишегодишњи дописник „Вечерњих новости“ из Лознице, Шапца и Републике Српске и БиХ, положили цвијће и вијенце и прислужили свијеће на спомен плочу Душану, која је у склопу спомен обиљежја палим борцима тог дијела Републике Српске.
Представник УНС-а Владимир Митрић у име свих новинара Србије, рекао је да је Душан Тепшић био велики новинар, репортер, сјајан човјек, родољуб и човјекољубац.

-Прегрмио је и преживио извјештавање са најтежих борби за пробијање коридора и повезивање Крајине са другим дијелом Републике Српске, слао је сјајне прилоге, практично, непосредна свједочанства те надчовјечанске борбе српских бранилаца против неупоредиво бројнијих противника. Али , 22. новембра 1992. године, када је коридор увелико био пробијен, непријатељ је дејствовао по такозваним „џеповима“ коридора и од гранате је смртно страдао млади новинар. Душан је кренуо ка Београду да пошаље најновије извјештаје са ратишта, који су увек били изворни, истинити, благовремени и занимљиви-рекао је Митрић.

Митрић је подсјетио да нико није одговарао за овај злочин, “а нема на видику да ће неко да одговара, што је незамисливо и према Божијим и нобеским законима”, ништа мањи злочин, према његовим ријечима није ни што су неки људи покупили његове касете и већи дио дали у руке баш онима чија га је граната усмртила у центру Обудовца прије 31 године.

-Ако се и то не утврди онда ће то бити дупло убиство нашег драгог колеге, што сви заједно не бисмо смјели да дозволимо. Душан је био замјеник министра за информисање у Влади РСК-додао је он.

Митрић је нагласио да је јутрос у цркви манастира Тавна, отац, архимандрит Лазар Кршић, на његову молбу служио помен Душану Тепшићу.

Предсједник Борачке организације Шамца Радован Зорановић, ратни командант батаљона из Обудовца, рекао је да је Душан повезао посавце и крајишнике, не само својим радом, него својим великим дјелом.

-Душан је изданак једне генерације која је створила Републику Српску, оно чиме можемо да се поносимо. Она је дјело и творевина наших руку, и зато је увијек морамо да чувамо и бранимо-рекао је Зорановић.

Предсједник мјесне Борачке организације Обудовца Петко Бијелић рекао је да су сви почаствовани што је подигнуто спомен-обиљежје Душану Тепшићу у овом мјесту гдје је погинуо овај врсни новинар који је био на рандом задатку.

-Душан је страдао од непријатељске гранате послате из Жупање, сусједне Републике Хртватске-рекао је Бијелић.