Пораст броја пензионера :: Semberija INFO ::

 

Пораст броја пензионера


У првих десет мјесеци ове године евидентиран је пораст броја корисника права на пензију  у поређењу са истим периодом претходне године.

Тако је укупан број корисника права у периоду јануар-октобар ове године повећан за 4.699, док је у истом периоду претходне године био дупло мањи, односно повећан је за  2.370. Поређења ради, у дванаест мјесеци 2022. године број корисника права је повећан за 3.918 у односу на последњи дан 2021. године.

Узроци за овакав раст броја корисника права мањим дијелом лежи у чињеници да је у првих десет мјесеци ове године забиљежен повећан прилив захтјева за остваривање права на пензију за 671 или за 2,86% у односу на исти период претходне године, када је запримљен 23.441 захтјев.

У последњих пар година, а нарочито у овој години повећан је број корисника који су након остваривања права на пензију поново стекли статус осигураника. Тако на дан 31.10. ове године  евиденцијама Фонда са двојним статусом корисник/осигураник регистровано је укупно 8.074 лица, од којих се на кориснике старосне пензије односи 93,5%, док је знатно мање, односно 6,5% корисника инвалидске пензије.

Сходно Закону, корисник породичне пензије не може стећи статус осигураника без утицаја на право, јер му се у таквој ситуацији врши обустава исплате пензије за период трајања осигурања.

Примјетно је да корисници права на пензију са статусом осигураника најчешће раде у  сектору грађевинарства, саобраћаја, прехрамбеној индустрији, телекомуникацијама, научној дјелатности, рударству итд...

Када је у питању смртност корисника права у првих десет мјесеци ове године Фонд је евидентирао 9.694 обустава исплате по том основу, што је мање за 1.462 случаја у истом периоду претходне године, када је забиљежено 11.156 чињеница наступа смрти, наводи се у саопшрењу Фонда ПИО РС.