Одузели му 24 краве јер су биле блатњаве - шта Словенији доноси нови Закон о заштити животиња? :: Semberija INFO ::

 

Одузели му 24 краве јер су биле блатњаве - шта Словенији доноси нови Закон о заштити животиња?


Foto: FB/Business Suite Notification
Четири дана након што је у Словенији ступила на снагу допуна Закона о заштити животиња, а која инспекторима омогућава њихово одузимање ако се открије да их узгајивачи држе у нехуманим увјетима, једном су пољопривреднику одузете 24 краве.

Прошле је седмице у селу поред Кршког, у Словенији, ветеринарски инспектор без икакве најаве и упозорења одузео 24 говеда с фарме породице Можган. Према службеном саопћењу, животиње су наводно биле занемарене, преноси Моја Долењска. Но, оно што је услиједило, оставило је без ријечи и јавност и сточаре у цијелој Дежели, али и у сусједству.

Наиме, четири дана након што је у Словенији ступила на снагу допуна Закона о заштити животиња, а која инспекторима омогућава њихово одузимање ако се открије да их узгајивачи држе у нехуманим увјетима, инспекторица блиска премијеру Роберту Голобу пољопривреднику је одузела 24 краве.

Блатне краве

У записнику инспекције о одузимању наводно не стоји шта је тачно узгајивач починио, нити колико је животиња одузето. Власник Руди Можган је шокиран те оповргава да су животиње занемариване, а то што су биле блатне, оправдава неповољним временом, ондносно честим јаким пљусковима на том подручју. "Приколице за сточну храну селимо метар по метар како би животиње које су од тељења цијело вријеме на испаши биле што суше. Не узгајамо их да бисмо их мучили", изјавио је Можган, власник стада вриједног 50.000 еура. Каже како је фарму идуће године планирао преузети његов син, али то сада неће бити могуће.

У тамошњој Агенцији за сигурност хране за медије су кратко изјавили да је стока била ограђена у малом испусту, који је био јако блатњав, без приступа води и храни, стаји или сухом лежају. "Животиње су биле прекривене блатом и није им пружена ветеринарска њега", навели су.

Непримјерено и протузаконито?

Овај је случај дигао на ноге Синдикат пољопривредника који сматрају да је овакав поступак незаконит. Како пише Н1, представници пољопривредника истичу споран начин одузимања, при чему је инспекторица наводно дозволила једној од присутних заштитница животиња да сама одвезе једну од одузетих крава.

Оштро је реагирала и Пољопривредно-шумарска комора увјерена да је ријеч о претјераној и незаконитој мјери.

"Животиње нису биле узгојене у оптималним увјетима, али нису имале никакве негативне посљедице због тога. Могле су отићи из муља на пашњак", саопћили су. 

Огорчени су и у Савезу словенских сељака који упозоравају да је овакво поступање непримјерено и протузаконито.

Какве везе случај има с премијером Голобом?

Све је ово добило и политичку конотацију. Наиме, инспекторица Дануша Штиглиц, која је наредила одузимање животиња, овога је љета била кандидаткиња за нову директорицу Управе за сигурност хране, ветеринарство и заштиту биља. На то ју је, како је тада писао Дневник наговорио премијер Роберт Голоб, а онда је Влада, наводно због побуне Пољопривредно-ветеринарске коморе и запосленика управе, именовала другу кандидаткињу.

Министрица пољопривреде Ирена Шинко такођер је морала напустити министарско мјесто у октобру јер није у потпуности подржала наведени закон. Била је увјерена да ће бити тешко проведив у пракси.

Занимљиво је и то да се партнерица премијера Голоба, Тина Габер отворено залагала за проведбу закона те је блиска удружењима за заштиту животиња, конкретно, Удружењу за заштиту коња која је објавила фотографије крава у блату те наводно примила једну од њих.

(Агроклуб.ба)