Минималац од 1.050 марака гаси мале радње :: Semberija INFO ::

 

Минималац од 1.050 марака гаси мале радње


Извор: Независне новине

БАЊАЛУКА - Уколико минимална плата у Републици Српској буде 1.050 КМ, то ће за мале радње значити кључ у браву, односно оне ће бити угашене.

Наиме, малим радњама са двоје запослених, ако нето минималац буде 1.050 КМ, у том случају бруто ће износити 1.800 КМ, само на име плата годишње ће требати више од 43.200 КМ. У ово не улазе и остале дажбине и накнаде према држави и они ће са њима ући у ПДВ систем, односно прећи ће праг од 50.000 КМ.

"То за мале радње са мининалним бројем радника значи крај, односно гашење", наводе за "Независне новине" забринути мали привредници.

Подсјећамо, Милорад Додик, предсједник Републике Српске, недавно је поручио да ће се заложити да минимална плата у Српској у 2024. години буде 1.050 КМ.

"Плата од 1.050 КМ мислим да ће бити нешто што ће побољшати могућности да радници овдје планирају и остану што је могуће више са платама које су овдје достојне за живот", поручио је тада Додик.

Међутим, након тога привредници, послодавци и економски аналитичари упозорили су да ће повећање минималца на поменути износ угасити десетине хиљада радних мјеста, те да ће збрињавање радника који остану без посла државу коштати више од 300 милиона марака.