Евакуисани држављани БиХ из Газе стижу у Сарајево :: Semberija INFO ::

 

Евакуисани држављани БиХ из Газе стижу у Сарајево


Група босанскохерцеговачких држављана и њихових сродника евакуисаних из Газе стиже у Босну и Херцеговину у понедјељак, 20. новембра, потврђено је из Амбасаде Државе Катар у Сарајеву.

Јутрос је одржана нова ванредна телефонска сједница Савјета министара БиХ на којој је одлуком одобрено да уз бх. држављане, у Босну и Херцеговину дођу и њихови сродници. Тако су створени условии за пребацивање ових особа у Босну и Херцеговину, преноси Фена.

Према провјереним информацијама, грађани Босне и Херцеговине крећу на пут сутра рано ујутро  авионом компаније Туркисх Аирлинес из Каира ка Истанбулу. Потом ће из Истанбула у Босну и Херцеговину допутовати у двјема одвојеним групама. Прва би на Међународни аеродром у Сарајеву требало да стигне сутра у 14.40 сати, а другу треба очекивати истог дана око 19.55 сати.

Трошкове њиховог путовања у Босну и Херцеговину сноси Држава Катар, како је раније најављено из Амбасаде те заљевске земље у Сарајеву.

Држава Катар значајно је допринијела евакуацији босанскохерцеговачких грађана и њихових сродника из Појаса Газе.

Евакуација страних држављана које желе напустити Газу дио је хуманитарних напора Државе Катар и њене блиске сарадње с братским и пријатељским земљама. У ове активности био је укључен и амбасадор Државе Катар у Босни и Херцеговини Месхал Али Мохамад Абдулах Ал-Атијах. Њему је због тога 15. новембра захвалила и Палестинска заједница у Босни и Херцеговини.

Као израз дубоког поштовања према грађанима и држави Босни и Херцеговини, али и 30. годишњици билатералних односа Катара и Босне и Херцеговине, амбасадор Ал-Атијах ће, према ранијем плану, учествовати у дочеку босанскохерцеговачких грађана и њихових сродника на Међународном аеродрому Сарајево.

Катарски амбасадор у Републици Египат Тарик Али Ал Ансари раније је дочекао бх. држављане и њихове сроднике у Каиру након што је званична Доха омогућила њихов долазак на сигурно одредиште у Египту. Амбасада Државе Катар им је том приликом осигурала пригодне поклоне добродошлице.

Званична Доха, осим споменутих трошкова путовања у Босну и Херцеговину, сносила је и трошкове смјештаја за бх. држављане у Каиру.

Они су захвалили Катару за помоћ у тешким тренуцима кроз које су прошли.

(Независне)