ИДФ: Војници убили 21 припадника Хамаса који су пуцали из болнице Ел Кудс у Гази :: Semberija INFO ::

 

ИДФ: Војници убили 21 припадника Хамаса који су пуцали из болнице Ел Кудс у Гази


Фото - Агенције

Извор; Глас Српске / Агенције

​ТЕЛ АВИВ, ГАЗА -Сукоб Израела и Хамаса траје 38 дана. Израел је поново гађао позиције Хезболаха у Либану. Свјетска здравствена организација (СЗО) саопштила је да болница Ал-Шифа у граду Газа "више не функционише као болница" .

ИДФ: Војници убили 21 припадника Хамаса који су пуцали из болнице Ел Кудс у Гази

Одбрамбене снаге Израела (ИДФ) саопштиле су да су израелски војници убили, како су навели, припаднике терористичке ћелије који су отворили ватру на њих из болнице Ел Кудс у Гази, пренио је Тајмс ов Израел.

Из ИДФ-а наводе да су војници, уз подршку из ваздуха, убили 21 припадника Хамаса, за које тврде да су се скривали иза цивила који су напуштали болницу.

Према ИДФ, припадници наводне терористичке ћелије отворили су ватру на трупе 188. оклопне бригаде из лаког наоружања, у тренуцима док су били међу цивилима на улазу у болницу.

"Војници нису повријеђени, али је оштећен један тенк", наводе из ИДФ-а.

Усред размене ватре, ИДФ каже да су цивили виђени како напуштају болницу, а други оперативци су изашли из сусједних зграда и сакрили се међу њима да нападну израелске снаге.

Након што су отворили ватру на војнике, ИДФ тврди да су припадници Хамаса наводно побегли назад у болницу.

Турска започиње успостављање осам пољских болница у близини Газе

Брод који је превозио генераторе, возила хитне помоћи и друге медицинске артикле из Турске стигао је данас у луку Ал Ариш, у близини граничног прелаза Рафа између Египта и Појаса Газе, након чега ће турски медицинари започети успостављање осам пољских болница.

То је први такав помоћни брод који је стигао у Египат од почетка избијања рата 7. октобра између палестинске групе Хамас и Израела.

Свјетска здравствена организација тврди да болница Ал-Шифа у граду Газа "више не функционише као болница", а слични извјештаји стижу и од других објеката, који највише говоре о несташици залиха и струје, и увек присутне опасности по живот због борби.

Неименовани турски здравствени званичник рекао је да су египатске власти дале зелено свјетло Анкари да изгради теренске болнице у Ал Аришу, који се налази око 40 километара од границе са Рафом.

Турска започиње успостављање осам пољских болница у близини Газе

Брод који је превозио генераторе, возила хитне помоћи и друге медицинске артикле из Турске стигао је данас у луку Ал Ариш, у близини граничног прелаза Рафа између Египта и Појаса Газе, након чега ће турски медицинари започети успостављање осам пољских болница.

То је први такав помоћни брод који је стигао у Египат од почетка избијања рата 7. октобра између палестинске групе Хамас и Израела.

Свјетска здравствена организација тврди да болница Ал-Шифа у граду Газа "више не функционише као болница", а слични извјештаји стижу и од других објеката, који највиеше говоре о несташици залиха и струје, и увек присутне опасности по живот због борби.

Неименовани турски здравствени званичник рекао је да су египатске власти дале зелено светло Анкари да изгради теренске болнице у Ал Аришу, који се налази око 40 километара од границе са Рафом.

Љекари болнице Ал Шифа у Гази одбили да се евакуишу из болнице

Љекари у болници Ал Шифа у северној Гази одбили су налог за обавезну евакуацију болнице од Израелских одбрамбених снага, јер се плаше да ће око 700 ризичних пацијената умријети ако их оставе, изјавио је генерални директор Министарства здравља у Гази Мунир Ал-Бурш.

''Проблем нису љекари, већ пацијенти. А ако их оставе, они ће умријети, а ако буду пребачени умреће на путу, то је проблем, говоримо о 700 пацијената. До сада није било одговора љекара, али неки од расељених лица и породица су већ отишли'', рекао је Ал-Бурш, преносе медији.

Он је додао да наредба за евакуацију није координисана ни са једном међународном хуманитарном агенцијом, као што је Међународни црвени крст, као и да недостатак координације изазива забринутост за безбједност и изводљивост пребацивања тако великог броја пацијената, од којих су многи у критичном стању.

Ашраф Ал Кидра: Преминула најмање 32 пацијента од којих три бебе

Најмање 32 пацијента из болнице Ал Шифа у Гази, међу којима су и три пријевремено рођене бебе, умрли су у протекла три дана, изјавио је данас портпарол палестинског министарства здравља Ашраф Ал Кидра.

Све медицинске услуге у болничком комплексу Ал Шифа, највећем у палестинској енклави, обустављене су у суботу након што је дошло до потпуне несташице горива потребног за генераторе електричне енергије, преноси Ројтерс.

Раније данас директор болнице Ал-Шифа Мохамед Абу Салми је рекао да пријевремено рођене бебе у тој болници љекари умотавају у фолију и стављају у близини топле воде, у очајничком покушају да их одрже у животу.

Абу Салмија је за телевизију Ал Арабија рекао да су бебе извађене из инкубатора јер не раде, након што су нестале залихе кисеоника и горива и да су умотане у фолије да би се загријале.

Особље болнице Ал-Шифа бори се да новорођенчад одржи у животу након што су залихе кисеоника нестале и након што су бебе из инкубатора у неонаталној јединици премјештене у други дио болнице.

Фотографије показују неколико новорођених беба које су извађене из инкубатора и стављене у један кревет.

Званичник Хамаса одбацио могућност дјелимичне размјене талаца

Високи званичник Хамаса у Либану Осама Хамдан одбацио је могућност делимичне размјене талаца, рекавши да та палестинска милитантна група захтијева “потпуну размјену” затвореника припадника Хамаса који се налазе у израелским затворима.

Хамдан је рекао синоћ да је став Хамаса од почетка јасан и да подразумијева потпуну размјену затвореника и рекао да сваки за размјену мора да гарантује безбједност отмичара, пренио је “Тајмс ов Израел”.

Хамдан је демантовао информације да су у току разговори о дјелимичном ослобађању талаца. Он је истакао да се паралелно одвијају преговори за ослобађање талаца са страним пасошима, али је навео да Израел “опструише” те преговоре.

Хамдан је позвао да се обезбиједи слободно кретање људи који прикупљају информације о таоцима у Појасу Газе, а који се држе на различитим локацијама. Хамас држи више од 240 талаца у Појасу Газе од 7. октобра када је напао југ Израела.

Црвени полумјесец:Тенкови и војска Израела око болнице Ал-Кудс,

Израелски тенкови и војска стационирани су у близу болнице Ал Кудс у Гази из свих праваца, саопштио је данас палестински Црвени полумјесец.

У објави на друштвеној мрежи Икс наведено је да је бомбардовање у току и да се припрема евакуацију пацијената, њихових породица и медицинског особља.

Црвени полумјесец је у недјељу саопштио да болница Ал-Кудс, друга по величини у Гази, више не ради због недостатка горива и струје.

Борел: Свих 27 земаља ЕУ позвало на хитне паузе у сукобу у Гази

Свих 27 држава чланица ЕУ позвало је на хитне паузе у сукобу у Појасу Газе да би се омогућио улазак хуманитарне помоћи, изјавио је данас високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Јозеп Борел.

Борел је, пред састанак министара спољних послова ЕУ, рекао да је циљ успостављање хуманитарних коридора да би се ријешила тешка ситуација у Појасу Газе, као и да је потребно више пауза у сукобу, објавио је “Гардијан”.

Борел је истакао да су министри ЕУ у недјељу осудили Хамас због тога што користи болнице у Гази као живи штит.

ИДФ:Пронађено оружје и инфраструктура Хамаса у Гази и у џамији и универзитету

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да копнене трупе настављају да проналазе оружје и инфраструктуру Хамаса током рација у Појасу Газе, укључујући унутар школа, џамија и домова припадника те палестинске терористичке групе. ИДФ је навео да су израелске трупе на ободима кампа Ал-Шати лоцирали инфраструктуру Хамаса на Универзитету Ал-Кудс и складиште експлозива у џамији Абу Бакр, пренио је “Тајмс ов Израел”.

Наводи се да је војска запленила на десетине комада оружја, војне опреме и борбених планова Хамаса. ИДФ истиче да је током рације дома (укључујући и дечију спаваћу собу) вишег оперативца палестинског Исламског џихада у области Беит Хануна, пронађено складиште оружја.

У другој рацији у Беит Хануну, војници су пронашли подземни тунел, обавештајни материјал и оружје, наводи ИДФ. Застава УН спуштена на пола копља због особља убијеног у Појасу Газе

Застава Уједињених нација у Њујорку спуштена је на пола копља, у знак жалости због особља светске организације које је убијено у Појасу Газе.

 Агенција УН за помоћ палестинским избјеглицама (UNRWA) саопштила је у петак да је више од 100 њених запослених погинуло у Гази од почетка израелског бомбардовања, пренiо је Би-Би-Си.

То је највећи број погинулих радника УН икада забиљежен у једном сукобу.

СЗО: Болница Ал-Шифа у Гази више не функционише

Свјетска здравствена организација (СЗО) саопштила је да болница Ал-Шифа у граду Газа "више не функционише као болница" и да се број смртних случајева у болници "значајно повећао".

Шеф СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус изјавио је да су "стална пуцњава и бомбардовање" у области око болнице "погоршали ионако критичне околности".

Он је на мрежи Икс написао да је СЗО успела да ступи у контакт са здравственим радницима у болници Ал-Шифа, а ситуацију у тој болници је описао као "страшну и опасну".

-Прошла су три дана без струје, без воде и са веома лошим интернетом, што је озбиљно утицало на нашу способност да пружимо неопходну његу - навео је Тедрос.

Истакао је да свијет не може да ћути док се болнице, које би требало да буду сигурно уточиште, претварају у сцене смрти, разарања и очаја.

Шеф хирургије у болници Ал-Шифа, Марван Абу Саада, изјавила је за Би-Би-Си да је трећа пријевремено рођена беба умрла због недостатка струје.

Министарство здравља Газе које води Хамас саопштило је да се у болници још налази најмање 2.300 људи

Према тим наводима, које је објавила СЗО на мрежи Икс, у болници је 600-650 пацијената, 200-500 здравствених радника и приближно 1.500 интерно расељених.

Истиче се да недостатак струје, воде и хране доводи животе у непосредну опасност.

СЗО је поновила позив на "тренутни прекид ватре и активну заштиту цивила и здравствену заштиту".

Израаел тврди да се испод болнице Ал-Шифа налази мрежа Хамасових тунела, али та палестинска милитантна организација одбацује те тврдње.

Израел извео ваздушне и артиљеријске ударе на циљеве Хезболаха у Либану

Израелски борбени авиони напали су неколико циљева Хезболаха у јужном Либану као одговор на нападе које је либанска милитантна организација извршила на сјеверу Израела.

-Борбени авиони Ратног ваздухопловства напали су неколико циљева терористичке организације Хезболах, укључујући војни комплекс са складиштем наоружања и објекте војне инфраструктуре - наводи се у објави Израелског ратног ваздухопловства на мрежи Икс (Твитер).

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) су саопштиле да су терористи Хезболаха у недјељу испалили противтенковске ракете на сјевер Израела из Либана, ранивши неколико цивила.

Касније, у року од сат времена, забележено је 15 лансирања са територије Либана.             

Систем ПВО израелске војске пресрео их је четири, остали су пали на отвореном простору.

У минобацачком гранатирању повриjеђено је седам израелских војника.

-Сада покрећемо артиљеријске ударе у правцу извора ових гранатирања -  наводи се у објави ИДФ-а на платформи Икс.

Такође се додаје да је дрон ИДФ-а погодио милитанте који су ноћу покушали да лансирају противтенковске ракете из јужног Либана ка северном Израелу.

У сукобима са Хамасом убијен продуцент популарне Нетфликсове серије

 Извршни продуцент популарне Нетфликсове серије ''Фауда'' Матан Меир (38) убијен је у Гази у сукобу са милитантима Хамаса, пренео је Мирор.