Винари у Српској ће имати мање вина, али ће бити најквалитетније :: Semberija INFO ::

 

Винари у Српској ће имати мање вина, али ће бити најквалитетније


Foto: Vesna Duka
Иако Међународна организација за винову лозу и вино (ОИВ) каже да ће производња вина широм свијета вјероватно бити око седам одсто мања ове године него лани те најнижа од 1961. године, винари из Српске истичу да ће ове године имати можда мање количине, али да ће вино бити најквалитетније.

Радован Вукоје, власник Винарије "Вукоје" из Требиња, за "Независне новине" истиче да су ове године имали веома добру бербу те, како каже, можда ће укупно имати 10 одсто мање урода него ранијих година.

"Квалитет је ове године одличан, ту нам је највише помогла веома лијепа јесен, али и наш рад. Мада су нам неке сорте родиле мање, то није страшно у односу на неке друге регионе", казао је Вукоје и истакао да није проблем направити квалитетно вино ако је година родна.

"Али ако је година сушна, онда требају и врхунски виноградари и врхунски зналци да направе добар резултат, али, ето, ми смо опет потврдили да знамо како да радимо", казао је Вукоје.

Према његовим ријечима, жилавка, малвазија, тамјаника, вранац, шардоне и мушкат само су неке од врста винове лозе које узгајају у виноградима.

"Ми искључиво узгајамо грожђе за своје потребе. Немамо откуп грожђа, него оно што добијемо у винограду са два локалитета то и прерађујемо", истакао је Вукоје.

Да је сушно љето и киша, која је дошла када је требало, идеална комбинација која је донијела квалитетне гроздове, те да је овогодишња берба била изузетно добра, каже и Ивана Јунгић из Винарије "Јунгић".

"Иако временске прилике почетком прољећа и љета нису биле идеалне, остатак љета и јесен су заиста донијели одличне временске прилике које су погодовале грожђу, тако да из наших винограда очекујемо најбољу бербу откад постоје наши засади", казала је Јунгићева и истакла да ће ове године имати мање количине вина, али да ће квалитет бити изванредан.

Са друге стране, Драган Анђелић, власник Винарије "Анђелић" из Требиња, истиче да је за овогодишњу бербу што се тиче грожђа најбоље да се заборави.

"У десетак година деси се једна која је лоша за нас винаре и то је управо ова, веома је лоша што се тиче и саме количине, али и квалитета", казао је Анђелић и додао да сигурно постоје засади који не дијеле исту судбину.

Драгоја Дојчиновић, предсједник Удружења воћара Републике Српске, истакао је да су произвођачи грожђа ове године задовољни, за разлику од произвођача других сорти воћа попут јабуке, крушке или шљиве.

"Херцеговина има другачију климу. Они ипак имају боље услове за ту врсту производње него други", рекао је Дојчиновић и додао да је род ове године мало подбацио, али да је квалитет грожђа изнад просјека.

"Сигурно је да ће винари сав урод пласирати на домаће тржиште због мање производње, а све ће компензовати вишом цијеном. Посљедњих неколико година биле су за произвођаче грожђа изузетно добре. Имали су родне године, добар квалитет и високу цијену", појаснио је Дојчиновић.

(Независне)