У Хрватској регистрована 34 сумњива случаја тровања :: Semberija INFO ::

 

У Хрватској регистрована 34 сумњива случаја тровања


У очекивању резултата двије најважније анализе безалкохолних напитака произвођача Кока-Кола Хрватска, у цијелој земљи су евидентирана 34 сумњива случаја тровања.

Теже повреде су задобиле двије особе, једна у Ријеци која је конзумирала газирану воду са укусом "Ромерqуелле"  и случај студента који је завршио у болници након што је попио Кока-Колу из аутомата на факултету у Загребу. 

Анализире спроводи Центар за форензику "Иван Вучетић".

Према писању загребачке Н1 тв., од 34 сумњиве особе које су јуче затражиле љекарску помоћ, највише их је било у Загребу, њих 17, али нико није задржан на болничком лијечењу.

Бивши министар здравства Рајко Остојић коментарисао је стање пацијената и симптоме тровања које су имали.

- Промијенио им се окус у устима кад су попили пића, код тројице смо нашли ендоскопске промјене било којег хемијског узорка. Бол у ждријелу, отежано гутање, а направили смо и фотодокументацију. Сви су имали благе упале, без потенцијалних компликација, пуштени кући, данас се добро осјећају – рекао је Остојић који је актуални начелник Клинике за интерне болести КБЦ-а Загреб.

- Највише ме забрињава случај пријављен прије два мјесеца, један од првих. Млади дјечко, чим је попио напитак, развила се клиничка слика директно повезана с пићем, с крварењем. Данас је завршио на стенози, сужењу једњака, сваких тједана дана се ради проширење, жив је, али имаће тежак и комплициран живот, код њега је једњак јако узак - нагласио је.

Због афере тровања хрватски Државни инспекторат наредио је јуче повлачење једне серије производа компаније Кока-Кола Хрватска и забранио им је пласирање тих производа на тржиште док се не утврди да ли су сигурни за конзумирање.

(Танјуг)