ЕУ даје шест милијарди евра бесповратне помоћи Западном Балкану :: Semberija INFO ::

 

ЕУ даје шест милијарди евра бесповратне помоћи Западном Балкану


Извор: Глас Српске

Европска комисија данас је у Бриселу усвојила и представила нови План раста за Западни Балкан који укључује шест милијарди евра бесповратне помоћи и кредита за убрзање социоекономског приближавања ЕУ.

Циљ је омогућавање партнерским земљама да интензивирају реформе и улагања како би значајно убрзали процес проширења и раста својих економија, саопштено је из Европске комисије.

Нови инструмент за реформе и раст за Западни Балкан односи се на период од 2024. до 2027. године, а исплате ће се вршити тек кад се проведу договорене реформе.

План раста за Западни Балкан заснива се на четири стуба чији је циљ јачање економске интеграције с јединственим тржиштем ЕУ, јачање економске интеграције путем заједничког регионалног тржишта, убрзање основних реформи и повећање финансијске помоћи за подршку реформама путем Инструмента за реформе и раст.

Земље Западног Балкана позване су да припреме реформску агенду засновану на постојећим препорукама, укључујући и оне из годишњег пакета проширења и програма економских реформи.