Дјечак преминуо, двије дјевојчице у болници: Популарни чипс повучен из продаје :: Semberija INFO ::

 

Дјечак преминуо, двије дјевојчице у болници: Популарни чипс повучен из продаје


Foto: hot-chip.eu
Популарни чипс "Хот Цхип Цхалленге" повучен је из продаје у Њемачкој, али и у САД-у.

Драстична мјера у Њемачкој је покренута кад су двије тинејџерке (13, 14) завршиле у болници након што су конзумирале чипс и учествовале у ТикТок изазову. У САД-у је 14-годишњак преминуо након конзумације истог чипса.

Према писању портала за потрошаче Савезног уреда за заштиту потрошача и сигурност хране у Њемачкој, у производу "Хот Цхип Цхалленге" пронађен је врло флуктуирајућ, а понекад и екстремно висок ниво капсаицина, супстанце из чили папричица. Конзумација може довести до здравствених проблема попут иритације коже и слузнице, мучнине и повраћања или проблема са дисањем, преноси Фениx Магазин.

Опозив се односи на производе са роком трајања 13. јула 2024, 28. јулаа 2024., 8. децембра 2024, 10. децембра 2024, 31. децембра 2024. и 5. јануара 2025. у њемачким савезним земљама Хесен, Баден-Виртемберг, Баварска, Фалачко-Порајње, Сјеверна Рајна-Вестфалија, Доња Саска, Бремен, Шлесвиг-Холштајн, Берлин, Саска, Саска-Анхалт и Тирингија.

На ТикТок-у и Инстаграм-у бројна дјеца и млади учествовали су у тесту храбрости у којем су јели чипс "Хот Цхип Цхалленге".

Чипс се продаје у кутији налик на мртвачки сандук. Када га једете, пишу неки њемачки медији, морате носити гумене рукавице како бисте се заштитили.

У неким случајевима дјеца и млади су завршили у болници због конзумације чипса.

Изазов у овом "испиту храбрости" је појести изузетно зачињен тортиља чипс. Послије не смијете ништа пити што је дуже могуће како бисте доказали да можете издржати врућину. Изазов се обично снима и потом видео запис поставља на Интернет.

Међутим, свако ко жели купити овај чипс мора имати најмање 18 година.

Савезни институт за процјену ризика (БфР) упозорио је против таквих тестова храбрости у септембру.

"У неким случајевима конзумација је већ довела до хитних медицинских позива", објаснио је БфР у вези с "Хот Цхип Цхалленгеом".

Због овог изазова је недавно преминуо 14-годишњак у САД-у након чега је произвођач затражио од трговаца широм САД-а да престану продавати њихов производ.

(Независне)